ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Σκύλοι Οδηγοί πρωταγωνιστές την Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Διήμερες δράσεις για τη Συμβολή των Σκύλων Οδηγών/Βοηθείας στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλων Αναπηριών θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Οι Σκύλοι Οδηγοί πρωταγωνιστές την Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Τις εκδηλώσεις οργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοήθειας για άτομα με αναπηρίες «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», στο πλαίσιο των εορτασμών για την Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού.

Τη Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, και ώρα 18.30 θα παρουσιαστεί το έργο του «Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος» και θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοσης των Σκύλων Οδηγών FIVOS και DONNA σε τυφλούς χρήστες!

Τις πρωινές ώρες της 14ης Οκτωβρίου καθώς και όλες τις ώρες της 15ης Οκτωβρίου θα γίνονται δράσεις και επιδείξεις δεξιοτήτων από τους σκύλους οδηγούς σε μαθητές σχολείων και στο ευρύτερο κοινό.

Ώρες διεξαγωγής των παρουσιάσεων: 10.00π.μ., 11.30π.μ. και 17.00μ.μ. και 18.00μ.μ..

Το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοήθειας για άτομα με αναπηρίες «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχοντας ως βασικό στόχο την εκπαίδευση Εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών και την Εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών με Υπεύθυνο Εκπαίδευσης τον κον Peter Lasaroms, Ολλανδό εκπαιδευτή σκύλων οδηγών, με δική του Σχολή στην Ολλανδία, προκειμένου μετά την εκπαίδευσή τους οι Σκύλοι Οδηγοί να παραδίδονται σε τυφλούς χρήστες.

Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από 8 εταίρους που είναι οι επίσημοι φορείς του χώρου των τυφλών και από άλλους 2 εταίρους που δραστηριοποιούνται σε θέματα εκπαίδευσης σκύλων και φιλοζωϊας.

Οι Φορείς που συμμετέχουν είναι οι Φορείς των Τυφλών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ΚΕΑΤ, Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, ΕΣΑΜΕΑ, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ΕΟΤ, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, ΦΤΕ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ΠΣΤ, Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών ΠΕΑ και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων ΕΚΕΣ και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής».

Η εκπαίδευση ενός σκύλου οδηγού

Ένα κουτάβι που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως Σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν Ανάδοχο εθελοντή, ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του από 10 εβδομάδων έως 12/14 μηνών. Μετά τον πρώτο χρόνο το κουτάβι περνά στα χέρια του Εκπαιδευόμενου Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για 6 μήνες. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στο χρήστη με πρόβλημα όρασης ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με το σκύλο για 3 εβδομάδες περίπου, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 7-8 χρόνια μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει την υπηρεσία του ως σκύλος οδηγός, να «συνταξιοδοτηθεί» και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.

Στις διήμερες δράσεις θα συμμετέχουν οι Eταιρείες/Xορηγοί του προγράμματος,ROGΖ και EARTHBORN. Χωρίς την πολύτιμη στήριξή τους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση του προγράμματος. Παράλληλα θα συμμετέχει το Μουσείο Αφής του εταίρου ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, η Υπηρεσία Κινητικότητας και Προσανατολισμού του Εταίρου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ, το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων/ΕΚΕΣ με ενδιαφέρουσες δράσεις για Κατοικίδια και θα υπάρχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων για παρουσίαση των δικών τους δράσεων.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις των δεξιοτήτων των κουταβιών και των υπό εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών, καθώς και δράσεις με τον προσομοιωτή Σκύλου Οδηγού /DOGSIM, διεθνής πατέντα στου Εκπαιδευτή κου PeterLasaroms.

Λεπτομερές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη σελίδα του event στο facebook !
Ώρες λειτουργίας :
Τρίτη 14.10.2014 / 10:00-21:00
Τετάρτη 15.10.2014 / 10:00-21:00
Πληροφορίες:
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548
press@athens-technopolis.gr,

Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος:Βερανζέρου 31, Αθήνα / Τηλ: 210-5200140 / E-mail: info@greekguidedogs.com
Τηλ. 210- 5200140 –6932414189 Ζ. Γερουλάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ, Κα Αργυρώ Καραβίνου 210-9415222

Πρόσβαση:Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

AFISSA GKAZI