ΥΓΕΙΑ

Το λευκό μπαστούνι σύμβολο ανεξάρτητης διαβίωσης για τα άτομα με οπτική αναπηρία

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι συνάνθρωποί μας στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Το λευκό μπαστούνι σύμβολο ανεξάρτητης διαβίωσης για τα άτομα με οπτική αναπηρία

Το κίνημα του λευκού μπαστουνιού ξεκίνησε μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover ο οποίος για να βοηθήσει τους βετεράνους του πολέμου στην ένταξη και αποκατάστασή τους, πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι. Με την πάροδο του χρόνου το μακρύ καλάμι εξελίχθηκε σε λευκό μπαστούνι το οποίο αποτελεί σήμερα παγκόσμιο σύμβολο.

Φέτος, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) και η ΑΜΚΕ Πρωτοπορία, διοργανώνουν σειρά δράσεων για τον εορτασμό της ημέρας, σηματοδοτώντας την αξία της ανεξάρτητης, ασφαλούς και άνετης περιήγησης του ατόμου με οπτική αναπηρία σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Για να συμβεί αυτό, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΤ και οι εκπαιδευτές κινητικότητας συνεργάζονται με όλους τους φορείς ώστε να γίνουν όλο και περισσότεροι χώροι προσβάσιμοι.

Οι δράσεις του ΚΕΑΤ για τον εορτασμό της ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού»είναι οι εξής:

Αθήνα:

- Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών πραγματοποιούνται δράσεις την Παρασκευή 14/10, στον Πεζόδρομο Μαρίκας Κοτοπούλη (μπροστά από το Hondos Center Ομόνοιας) και στον πεζόδρομο Σιβιτανίδου (μπροστά από τον ηλεκτρικό σταθμό Καλλιθέας) με διανομή φυλλαδίων για ενημέρωση του κοινού σε θέματα προσβασιμότητας καθώς και προσομοίωση στην κινητικότητα και προσανατολισμό με μάσκα και μπαστούνι για όποιον ενδιαφέρεται να ζήσει την εμπειρία. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κλήρωση για να ζήσουν την εμπειρία του Dialogue in the Dark στο Θέατρο Badminton.

Θεσ/νικη:

- Σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας του ΚΕΑΤ με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας για την προσβασιμότητα του Πάρκoυ Λειβήθρων από τα άτομα με οπτική αναπηρία και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου και φοιτητών του ΚΕΑΤ στο Πάρκο Λειβήθρων, την Παρασκευή 14/10, στις 9.00 το πρωί. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε διαδραστικά εργαστήρια όπως: Ηχητική ξενάγηση των συμμετεχόντων με τη χρήση MP3 και απτικών κειμένων και χαρτών, παιχνίδι «Παίζοντας ανασκαφή», θεατρικό παιχνίδι με κατασκευή μάσκας/προσωπείου, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, εργαστήριο φυσικής δόμησης και εργαστήριο συντήρησης.

- Σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης – Συκεών και τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Νεάπολης και Συκεών θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι δράσεις του Κέντρου στις 17/10 και ώρα 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών και στις 18/10 και ώρα 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης.

Διαβάστε ακόμη:

Προσέξτε την ψυχική σας υγεία για να έχετε καλή όραση ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ