ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποντίκια έμαθαν να σκέπτονται σαν άνθρωποι, σε έρευνα του ΜΙΤ

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατάφεραν να «τοποθετήσουν» ένα γονίδιο του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ποντίκια.

Ποντίκια έμαθαν να σκέπτονται σαν άνθρωποι, σε έρευνα του ΜΙΤ

Σύμφωνα με τη Daily Mail, στο ΜΙΤ σχεδιάστηκε μία μελέτη για τον «εξανθρωπισμό» του εγκεφάλου άλλων ειδών και πως επηρεάζει τις βασικές γνωστικές τους λειτουργίες.

Οι ερευνητές κατάφεραν και μετέφεραν σε ποντίκια ένα ανθρώπινο γονίδιο (Foxp2), που σχετίζεται με τη γλώσσα και την ομιλία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα «υπερ-ποντίκια» έμαθαν πολύ πιο γρήγορα νέους τρόπους για να βρίσκουν φαγητό σε λαβύρινθους από τα υπόλοιπα, «κανονικά» ποντίκια.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2009, τα ποντίκια που έφεραν το γονίδιο Foxp2 ανέπτυσσαν πιο περίπλοκους νευρώνες και πιο αποτελεσματικά εγκεφαλικά κυκλώματα.

Οι νευροεπιστήμονες Christiane Schreiweis και Ann Graybiel από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης βασίστηκαν πάνω σε αυτή την έρευνα και εκπαίδευσαν ποντίκια να βρίσκουν σοκολάτα μέσα σε ένα λαβύρινθο.

Τα ζώα είχαν δύο επιλογές, ή να χρησιμοποιήσουν «σημάδια», όπως τον εξοπλισμό του εργαστηρίου και τα έπιπλα που ήταν ορατά από το λαβύρινθο, ή να νιώθουν τις αλλαγές στην υφή του πατώματος στα πόδια τους.

Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν, ότι αυτά που έφεραν το ανθρώπινο γονίδιο έμαθαν τη διαδρομή επτά μέρες πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα ποντίκια, τα οποία χρειάστηκαν 11 μέρες, αναφέρει δημοσίευμα στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Σύμφωνα με την Graybiel, το ανθρώπινο γονίδιο αυξάνει τη γνωστική ευελιξία: επιτρέπει την απρόσκοπτη μετάβαση του εγκεφάλου από τη συνειδητή ανάμνηση -αυτό που καλείται «δηλωτική μάθηση»- (στρίβω αριστερά στο βενζινάδικο) στην ασυνείδητη (στρίβω προς τα δεξιά, όταν το πάτωμα από πλακάκια γίνει χαλί).