ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιστορικό γεγονός: Πρώτη γυναίκα που γεννάει μετά από μεταμόσχευση μήτρας (vid)

Μια 36χρονη γυναίκα από τη Σουηδία έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που γίνεται μητέρα αφότου είχε προηγουμένως υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Ιστορικό γεγονός: Πρώτη γυναίκα που γεννάει μετά από μεταμόσχευση μήτρας (vid)

Η ταυτότητα των γονέων δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, αλλά έγινε γνωστό ότι η 36χρονη είχε κανονικά λειτουργικές ωοθήκες.

Το ζευγάρι ακολούθησε θεραπεία γονιμοποίησης (In Vitro Fertilization – IVF) για να παράγει συνολικά 11 έμβρυα, τα οποία και καταψύχθηκαν. Στη συνέχεια, γιατροί από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ πραγματοποίησαν την μεταμόσχευση μήτρας στην 36χρονη. Την μήτρα είχε προσφέρει εθελοντικά μια 61χρονη φίλη του ζεύγους, η οποία είχε φτάσει εδώ και χρόνια στην εμμηνόπαυση.

Ειδική φαρμακευτική αγωγή για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί η απόρριψη της μήτρας από τον οργανισμό της 36χρονης.

Ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση, οι γιατροί αποφάσισαν ότι ήταν έτοιμη να δεχτεί ένα από τα κατεψυγμένα έμβρυα και το αποτέλεσμα ήταν μια επιτυχής εγκυμοσύνη.

Το μωρό γεννήθηκε πρόωρα, σχεδόν 32 εβδομάδες από την έναρξη της εγκυμοσύνης, αφότου η μητέρα εμφάνισε προεκλαμψία και ο καρδιακός παλμός του μωρού παρουσίασε ανωμαλίες.

Πλέον, μετά την επιτυχή γέννα, τόσο το νεογέννητο αγοράκι βάρους ενός κιλού και 775 γραμμαρίων όσο και η μητέρα του είναι καλά στην υγεία τους. Η μητέρα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά τον τοκετό και το μωρό βγήκε από τη μονάδα των νεογνών δέκα ημέρες μετά τη γέννησή του.

reyjyjyjyjyjytyujry

Στο παρελθόν σε δύο ξεχωριστές ιατρικές περιπτώσεις δεν είχε ολοκληρωθεί επιτυχής εγκυμοσύνη μετά από μεταμόσχευση μήτρας. Στην μία περίπτωση, το όργανο (η μήτρα) μολύνθηκε και έπρεπε να αφαιρεθεί μετά από τρεις μήνες. Στην άλλη περίπτωση κάθε εγκυμοσύνη που ξεκίνησε οδήγησε σε αλλεπάλληλες αποβολές.

Διαβάστε επίσης:

Merck Serono: Το πρώτο τεστ προγνωστικό μη επεμβατικό για έμβρυα

Τεστ για τη βιωσιμότητα του εμβρύου μετά από εξωσωματική

Εξωσωματική: Γονιμοποίηση με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου