ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο καρκίνος μεγαλώνει και εξαπλώνεται στη διάρκεια του ύπνου

Νέα δεδομένα για τη συμπεριφορά του καρκίνου, προκύπτουν από μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Ο καρκίνος μεγαλώνει και εξαπλώνεται στη διάρκεια του ύπνου

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ισραηλινοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι οι καρκινικοί όγκοι μπορεί να αναπτύσσονται ταχύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας και γι αυτό το λόγο η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν κοιμάται ο ασθενής.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι τα καρκινικά κύτταρα μεγαλώνουν και εξαπλώνονται στο σώμα πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξαιτίας της σχέσης μεταξύ δύο υποδοχέων στα καρκινικά κύτταρα. Οι υποδοχείς είναι μόρια πρωτεΐνης που βρίσκονται στην επιφάνεια του κυττάρου ή μέσα σε αυτό και οι οποίοι λαμβάνουν τα βιοχημικά μηνύματα που εκκρίνονται από άλλα κύτταρα και τα περνούν στο εσωτερικό του κυττάρου.

Οι ισραηλινοί ερευνητές βρήκαν, ότι ένας υποδοχέας (EGFR) - ο οποίος προκαλεί την ανάπτυξη και μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων - καταστέλλεται από τη δραστικότητα του άλλου υποδοχέα.

Ο δεύτερος υποδοχέας συνδέεται με μια στεροειδή ορμόνη, η οποία ονομάζεται γλυκοκορτικοειδής (glucocorticoid -GC).

Η GC παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά αποκαλείται και ως ορμόνη του στρες, επειδή τα επίπεδά της αυξάνονται κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, για να καταστήσουν το σώμα σε πλήρη εγρήγορση.

Με πολλούς υποδοχείς, το κύτταρο λαμβάνει όλα τα είδη των μηνυμάτων ταυτόχρονα, και μερικά από αυτά τα μηνύματα μπορούν να υπερισχύουν των άλλων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι όταν ο υποδοχέας GC δεσμεύεται στη στεροειδή ορμόνη GC, η δραστικότητα του υποδοχέα EGFR στην προαγωγή της ανάπτυξης και τη μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων καταστέλλεται.

Δοκίμασαν τα επίπεδα του EGFR σε ποντίκια κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαπίστωσαν ότι ο υποδοχέας είναι πολύ πιο ενεργός κατά τη διάρκεια του ύπνου και αδρανής νωρίς το πρωί.

Οι ερευνητές εξήγησαν ακόμη, ότι τα επίπεδα των στεροειδών GC ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και πέφτουν το βράδυ, κάτι που σημαίνει ότι την ημέρα το σώμα καταστέλλει τη δραστηριότητα του EGFR σε ό,τι αφορά την προώθηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.