ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βορίδης: ΄Ερχονται επενδύσεις στην υγεία, μετά την βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή

Βορίδης: ΄Ερχονται επενδύσεις στην υγεία, μετά την βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή

Το αισιόδοξο μήνυμα, ότι το 2015 θα είναι για την χώρα μας χρονιά επενδύσεων για την υγεία, καθώς «έχει αρχίσει να ενδυναμώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον και στην Υγεία, αφού έχει πλέον επέλθει ισορροπία στον χώρο έπειτα από μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Πολιτική».

Αναφερόμενος στην επίτευξη αυτής της ισορροπίας έφερε το παράδειγμα της συνταγογράφησης, τονίζοντας ότι «οι γιατροί, με πρώτους τους καρδιολόγους, έχουν αλλάξει τη συνταγογράφηση τόσο ποσοτικά πόσο και ποιοτικά». Ήδη κατά τους δύο μήνες εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τη συνταγογράφηση, αυξήθηκε από 19% στο 24% η χρήση γενοσήμων, όπως είπε.

Ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις για εξορθολογισμό των δαπανών ήταν επιβεβλημένες, «καθώς είχαμε φτάσει να έχουμε πέντε φορές περισσότερες μαγνητικές τομογραφίες απ' όσες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ήταν σημαντικό ώστε να υπάρξει αξιόπιστο περιβάλλον για ανάπτυξη, να διορθωθούν όλα αυτά, είπε και τόνισε ότι «τον πρώτο μήνα εφαρμογής των παρεμβάσεων στη συνταγογράφηση εξετάσεων, μειώθηκε κατά 45% ο αριθμός τους».

Τα μεγέθη, επισήμανε, δεν πρόκειται να αλλάξουν το 2015 και η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ έκανε σαφές ότι «η προσαρμογή θα συνεχιστεί και στις δαπάνες των νοσοκομείων, όπου από 1,6 δισ. που έχουν προϋπολογισθεί για φέτος, θα πρέπει να πάμε στα 1,450 δισ. ευρώ το 2015».

Εν τω μεταξύ, την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ στη λειτουργία των νοσοκομείων για τον επόμενο χρόνο είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας μιλώντας νωρίτερα στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας. Αν δεν ρυθμιστούν οι στρεβλώσεις, κατέληξε ο Μ. Βορίδης, δεν είναι εφικτή η ανάπτυξη, τονίζοντας ότι «ο υπουργός Υγείας δεν είναι ούτε υπουργός Οικονομικών, ούτε υπουργός Ανάπτυξης, καθώς θέτει ως προτεραιότητά του τον ασθενή με την ιδιότητα και του ασφαλισμένου».

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα διώχνει τις επενδύσεις και στην Υγεία

Συνταγογράφηση με Δραστική ουσία: Οι γιατροί σέβονται τους θεσμούς, αλλά σκέφτονται και την Ευρωπαϊκή νομική οδό