ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μούχλα προσελκύει τα “αρπακτικά ακάρεα” στα σπίτια μας

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που προκαλούνται εξαιτίας της μούχλας στους εσωτερικούς χώρους είναι οι αλλεργίες και οι αναπνευστικές παθήσεις.

Η μούχλα προσελκύει τα “αρπακτικά ακάρεα” στα σπίτια μας

Η προσέλκυση των "αρπακτικών ακάρεων" στα σπίτια μας δημιουργεί ένα οικολογικό αντιστάθμισμα απέναντι στα βιοκτόνα.

Οι μύκητες μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα. Πρόκειται για μεγάλους πληθυσμούς μυκήτων που μπορούν να παράγουν τοξικές ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Μπορεί κανείς να εκτεθεί σε αυτές μέσω εισπνοής, της κατάποσης ή της δερματικής επαφής. Η ήπια έκθεση και με νεκρή μούχλα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα, τη μύτη, το λάρυγγα και τους πνεύμονες, τα προβλήματα αυτά μπορεί δε να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και σε μη αλλεργικά άτομα.

Εγκαθίστανται σε επιφάνειες με αυξημένη υγρασία (στις οποίες μπορούν να βρουν διατροφικά στοιχεία, όπως νερό, οξυγόνο και πηγές θρεπτικών ουσιών), σε βιβλία, υφάσματα, χαλιά κ.α. και μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα στο σημείο όπου φύονται. Η επαγγελματική εξουδετέρωση της μούχλας είναι υποχρεωτική, μετά από τις ολοκληρωμένες βιο-εφαρμογές καθαρισμού και εξυγίανσης.

Ο έλεγχος της υγρασίας ως καθοριστικός παράγοντας στους εσωτερικούς χώρους

Πρέπει η υγρασία να διατηρείται μεταξύ 30% και 50%. Απαιτείται καλός αερισμός και χρήση κλιματιστικού ή συσκευών που αφαιρούν την υγρασία ώστε να περιοριστεί και να αντιμετωπιστεί η μούχλα.

Η εσωτερική μούχλα μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον ή εποχή. Μπορεί να βρεθεί στις επιφάνειες με υψηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη, όπως το ξύλο, σκληρό υλικό από πεπιεσμένες ίνες, γυψοσανίδα, χαρτί, σκόνη, χνούδια, αλλά και σε χαλιά, στην ταπετσαρία του σαλονιού ή στο στρώμα.

Τα επιθετικά "αρπακτικά ακάρεα" ανήκουν στην οικογένεια Parasitiformes. Πολλά από αυτά είναι παρασιτικά (περίπου τα μισά από τα 10.000 γνωστά είδη στην υποκατηγορία Mesostigmata), πολλά όμως δρουν ως "επιθετικοί εισβολείς", ζουν σχετικά μόνιμα υπό συνθήκες με υψηλή υγρασία, αρκετά δε μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε δείγμα υγρού εδάφους, σε χαλιά, σαλόνια, στρώματα και γενικότερα όπου έχει αναπτυχθεί υγρασία ή μούχλα.

Υπάρχουν πάνω από 12.000 περιγραφόμενα είδη Parasitiformes. Μια οικογένεια ακάρεων, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνόλου που περιγράφονται ως Mesostigmata, χρησιμοποιείται δε με μεγάλη επιτυχία και για βιολογικό έλεγχο.

Οι περισσότεροι μύκητες αναπτύσσονται εκεί όπου η υγρασία και η θερμοκρασία είναι επαρκής για να καταναλώνουν οργανική ύλη διασπώντας βιομηχανικά υλικά κτιρίων, ώστε να γίνονται παθογόνοι για τον άνθρωπο και τα ζώα. Πολλά είδη μπορεί να παράγουν βιοδραστικες ενώσεις που ονομάζονται μυκοτοξίνες, ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων, όπως τα αλκαλοειδή και πολυκετίδια, τοξικά για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Όλοι οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι για να προστατεύσουν την υγεία τους πρέπει να πραγματοποιούν σε όλα τα χαλιά τους μια στοιχειώδη επαγγελματική απορρύπανση. Να σημειωθεί πως φτηνές λύσεις για το πλύσιμο των χαλιών, των σαλονιών ή των στρωμάτων με αναμφίβολη ποιοτική διασφάλιση κοστίζουν επί της ουσίας πιο ακριβά.

Έτσι, η μυρωδιά της μούχλας στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να προέρχεται από τα χαλιά, την ταπετσαρία του σαλονιού ή το στρώμα, αφού εκεί υπάρχει το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί.

Μην "δολοφονείτε" τα ακάρεα με σπρέι, διότι δε θα λύσετε το πρόβλημα των αλλεργιών που προέρχονται από την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περιττώματα τους. Για την αντιμετώπισή τους, χρειάζεται να γίνεται πολύ καλός καθαρισμός ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς όμως τα ακάρεα να ανακυκλώνονται, δημιουργώντας επιμόλυνση στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι καταναλωτές μπορεί να γνωρίζουν ότι η χαμηλή ποιότητα καθαρισμού των χαλιών επηρεάζει την υγεία τους, δεν πρέπει όμως να πανικοβάλλονται, αλλά ούτε να χρησιμοποιούν βιοκτόνα.

Εφαρμογή ή επίβλεψη του έργου καταπολέμησης με βιοκτόνα για παροχή υπηρεσιών μπορεί να παρέχει μόνο ο φέρων την ειδική αναγγελία έναρξης επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων από το ΥΠ.Α.Α.Τ. Η ορθή και ασφαλής εφαρμογή των εγκεκριμένων βιοκτόνων εξασφαλίζεται με διάγνωση και προεργασία πριν και μετά την εφαρμογή για κοριούς, ψύλλους, ακάρεα των πτηνών, έντομα υφασμάτων (σκόρο, σκαθάρι των χαλιών κ.λπ.), ώστε να γίνεται χρήση λιγότερων χημικών, αλλά και να παρέχεται περισσότερη προστασία από την εσωτερική επιμόλυνση σε κατοικημένους χώρους.

Πηγή: cleaningnews.gr