Είναι ασφαλές να τρώμε τυρί με μούχλα;
Η εμφάνιση μούχλας στα τρόφιμα αποτελεί συνήθως σημάδι αλλοίωσης και τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι πρέπει να τα πετάξουμε.

Στην περίπτωση του τυριού ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.
Το πόσο ασφαλές είναι να καταναλώσουμε ένα μουχλιασμένο τυρί, εξαρτάται τόσο από τον τύπο του τυριού όσο και από την κατάσταση της υγείας μας.
Πότε η μούχλα στο τυρί είναι φυσιολογική
Ορισμένα είδη τυριών παράγονται επί τούτου με συγκεκριμένα στελέχη μούχλας, τα οποία συμβάλλουν στη γεύση, την υφή και το άρωμά τους. Αυτά τα τυριά είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση:
- Ροκφόρ
- Γκοργκοντζόλα
- Στίλτον (μπλε τυρί Αγγλίας)
- Μπρι
- Blue cheese (μπλε τυρί)
Η παρουσία μούχλας σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σημαίνει αλλοίωση, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας παραγωγής τους.
Πότε η μούχλα είναι σημάδι αλλοίωσης
Αντίθετα, η εμφάνιση πράσινης ή γκριζοπράσινης μούχλας σε μαλακά τυριά όπως το cottage cheese, το τυρί ρικότα ή το φρέσκο ανθότυρο, είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι το προϊόν έχει χαλάσει.
Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να το καταναλώσετε, γιατί μπορεί να πάθετε τροφική δηλητηρίαση.
Στα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ ή η παρμεζάνα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, τα βακτήρια δυσκολεύονται να αναπτυχθούν.
Αν εντοπίσετε μικρή ποσότητα μούχλας, μπορείτε να την αφαιρέσετε κόβοντας περίπου 2-3 εκατοστά γύρω από το σημείο (προσέχοντας να μην έρθει το μαχαίρι σε επαφή με τη μούχλα).

Ο κανόνας «αν έχεις αμφιβολία, πέτα το»
Αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια ενός τυριού, καλύτερα να το πετάξετε. Ο λεγόμενος «κανόνας της όσφρησης» δεν είναι αξιόπιστος δείκτης φρεσκάδας, και δοκιμάζοντας ένα αλλοιωμένο τρόφιμο μπορεί να εκτεθείτε σε επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως:
- E. coli
- Listeria
- Salmonella
Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.
Ποιοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί
Η κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο για:
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Εγκύους
Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να επιλέγετε μόνο φρέσκα, χωρίς ίχνη μούχλας τυριά.
Συμπέρασμα
Η μούχλα δεν σημαίνει πάντα ότι το τυρί είναι ακατάλληλο για κατανάλωση - σε ορισμένα είδη είναι αναμενόμενη και ασφαλής.
Ωστόσο, όταν εμφανίζεται σε τυριά που δεν έχουν παραχθεί με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής αλλοίωσης. Αν έχετε αμφιβολίες, μη ρισκάρετε: πετάξτε το προϊόν.
Πηγή: verywellhealth