ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το εξωτερικό τεχνητό πάγκρεας θα ρυθμίζει τον διαβήτη τύπου Ι

Σημαντική βελτίωση στη θεραπεία του διαβήτη υπόσχεται η συσκευή εξωτερικού τεχνητού παγκρέατος σε σχέση με τη συμβατική αντλία ινσουλίνης που χρησιμοποιείται σήμερα.

Το εξωτερικό τεχνητό πάγκρεας θα ρυθμίζει τον διαβήτη τύπου Ι

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον καθηγητή ενδοκρινολογίας Ρεμί Ραμπασά-Λορέτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Lancet Diabetes & Endocrinology", έδειξαν ότι το τεχνητό πάγκρεας βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους, ενώ μειώνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Το τεχνητό πάγκρεας είναι μια συσκευή που συνδέεται εξωτερικά με το σώμα του ασθενούς, μιμείται το φυσιολογικό πάγκρεας και η παρέχει ινσουλίνη σε συνεχή βάση, προσαρμόζοντας αυτόματα την παρεχόμενη ποσότητα ανάλογα με το εκάστοτε επίπεδο του σακχάρου στο αίμα του διαβητικού. Μια δεύτερη εκδοχή της συσκευής, εκτός από ινσουλίνη, μπορεί να τροφοδοτεί τον οργανισμό και με μια ακόμη ορμόνη, το γλυκογόνο (αυτό αυξάνει το επίπεδο της γλυκόζης, ενώ η ινσουλίνη το μειώνει).

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 είναι υποχρεωμένοι συνέχεια να ρυθμίζουν το επίπεδο της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους, ώστε να αποφύγουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές όπως τύφλωση ή βλάβη των νεφρών (σε περίπτωση υψηλής γλυκόζης) ή, αντίθετα, σύγχυση, αποπροσανατολισμό, απώλεια συνείδησης και κώμα (σε περίπτωση χαμηλής γλυκόζης).

Η καναδική κλινική δοκιμή έδειξε ότι και τα δύο συστήματα τεχνητού παγκρέατος (το μονό με την ινσουλίνη και το διπλό με ινσουλίνη και γλυκογόνο) είναι ανώτερα σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες. Σημαντική είναι η μείωση του κινδύνου σοβαρής υπογλυκαιμίας τα βράδια, κάτι που σήμερα αποτελεί πηγή άγχους για τους γονείς που έχουν παιδιά με διαβήτη.

Θα ακολουθήσουν και άλλες κλινικές δοκιμές του τεχνητού παγκρέατος με περισσότερους ασθενείς και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Η συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο στα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια.

Περίπου 285 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη πάσχουν από διαβήτη και από αυτούς το 10% έχει διαβήτη τύπου 1. Κάθε χρόνο άλλα 7 εκατ. άνθρωποι εκδηλώνουν διαβήτη, με συνέπεια ο συνολικός αριθμός των ασθενών στον κόσμο να αναμένεται να φθάσει τα 438 εκατ. έως το 2030, γεγονός που δικαιολογεί, κατά τους επιστήμονες, τον χαρακτηρισμό της ασθένειας ως παγκόσμιας επιδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Προλάβετε το διαβήτη με...

Νέα μέθοδος πρόβλεψης για τον καρκίνο στο αίμα