ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρωτεΐνη-κλειδί για την υγεία της καρδιάς

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποια είναι η ακριβής δομή μιας βασικής πρωτεΐνης (άλφα-ακτινίνη) που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των μυών της καρδιάς.

Η πρωτεΐνη-κλειδί για την υγεία της καρδιάς

Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε έπειτα από οκτώ χρόνια εντατικών ερευνών και βοήθησε τους ειδικούς να κατανοήσουν για ποιο λόγο οι μύες της καρδιάς δε λειτουργούν σωστά σε ασθενείς που πάσχουν από μυοκαρδιοπάθεια. Η νέα ανακάλυψη θα οδηγήσει πιθανώς σε νέες προληπτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις όσον αφορά παθήσεις που οφείλονται σε δυσλειτουργία της πρωτεΐνης.

Στους λεγόμενους γραμμωτούς μύες (καρδιακοί και σκελετικοί μύες), η άλφα-ακτινίνη συγκρατεί τους μύες σε στρώσεις με συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους. Οι ερευνητές από την Αγγλία, τη Ρωσία, τη Νορβηγία και την Αυστρία εξέτασαν τι συμβαίνει όταν η πρωτεΐνη μεταλλάσσεται.

Αλλοιώνοντας τη δομή της σε πρότυπα μοντέλα μυών που δημιούργησαν στο εργαστήριο, κατάφεραν να αποδείξουν πως όταν τμήματα της πρωτεΐνης παρουσιάζουν βλάβες, οι καρδιακοί μύες δε σχηματίζουν τις απαραίτητες στρώσεις που χρειάζονται για να αντέχουν τις συσπάσεις, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

actinin 1
actinin 2

Η βαθύτερη κατανόηση της δομής της πρωτεΐνης θα επιτρέψει στους ερευνητές να εντοπίσουν ποια μεταλλαγμένα γονίδια ευθύνονται για προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Jeremy Pearson από το ίδρυμα British Heart Foundation, «επί του παρόντος δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη μυοκαρδιοπάθεια κι έτσι τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα των εργαστηριακών ερευνών στην εξεύρεση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων».