ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εξειδίκευση στην «καρδιά» του 24ου Συνεδρίου των Φυσικοθεραπευτών

Το παρόν και το μέλλον της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας είναι η εξωστρέφεια, η δια βίου μάθηση και η εξειδίκευση, για την καλύτερη προσέγγιση και αντιμετώπιση προβλημάτων στην κινητική υγεία των ασθενών. Οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές, ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις, προχωρούν σε «Επανεκκίνηση» της επιστημονικής εξειδίκευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Η εξειδίκευση στην «καρδιά» του 24ου Συνεδρίου των Φυσικοθεραπευτών

Σε αυτή τη βάση πραγματοποιείται το 24ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στις 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου 2014, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών προχωράει ένα βήμα μπροστά - αναφέρει ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Γεώργιος Μπάκας - στοχεύοντας μέσω του Ετήσιου Συνεδρίου του στην εξωστρέφεια και την εξειδίκευση του φυσικοθεραπευτικού κλάδου. Οι φυσικοθεραπευτές διεκδικούν από την πολιτεία και ζητούν να εξετάσει πλέον σοβαρά το δικαίωμά τους στην εξειδίκευση, σε ειδικά αντικείμενα όπως τα προβλήματα του μυοσκελετικού, η αθλητική φυσικοθεραπεία, η υγεία των γυναικών, η παιδιατρική αποκατάσταση και η καρδιοαναπνευστική φυσικοθεραπεία».

«Οι παρεμβάσεις στα ειδικά αυτά αντικείμενα οφείλουν να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες βάσει διεθνών κλινικών οδηγιών, ώστε να είναι αποτελεσματικές και σύμφωνες με τα διεθνή πεπραγμένα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΣΦ κ. Γ. Μπάκας.

Επίτιμος Πρόεδρος του 24ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών είναι ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ενώ το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Εξωστρέφεια και εξειδίκευση

Η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 24ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, κ. Μιμή Μαρσέλλου, M.S.c., P.T., τονίζει ότι: «στόχος του φετινού Συνεδρίου είναι η ενίσχυση της συνεχιζόμενης προσπάθειας και της προβολής της επιστημονικής ταυτότητας των φυσικοθεραπευτών, ως ένας ισχυρός κρίκος στη διεπιστημονική αλυσίδα των επαγγελματιών υγείας. Το γεγονός ότι επιτρέπεται σε διάφορα ιδιωτικά ιδρύματα κατάρτισης να προσφέρουν γνώση «φυσικής Θεραπείας» σε μελλοντικούς επαγγελματίες με ανεπαρκή προσόντα και ελάχιστη εκπαίδευση, υποβαθμίζει τον κλάδο, δημιουργεί αρκετή σύγχυση και αποδυναμώνει την ταυτότητα των φυσικοθεραπευτών εμποδίζοντας την εξέλιξη του επαγγέλματος».

«Η εξωστρέφεια του κλάδου είναι απαραίτητη και θα πρέπει να στοχεύει στην αποσαφήνιση και την προώθηση του ρόλου των φυσικοθεραπευτών με βάση την επιστημονική κατάρτιση και την επιμέρους εξειδίκευση», καταλήγει η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου κυρία Μιμή Μαρσέλλου.

Προσπάθεια υλοποίησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Από την πλευρά του ο Β' Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου σημειώνει ότι «η επιστήμη της Φυσικοθεραπείας βάλλεται από πολλές κατευθύνσεις και μόνο η προσπάθεια υλοποίησης μεταπτυχιακών και εξειδικεύσεων στη Φυσικοθεραπεία, θα αποτελέσουν την εγγύηση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων. Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου «κινούνται» προς αυτή την κατεύθυνση και θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους φυσικοθεραπευτές να συμβάλλουν στον στόχο αυτό».

Στο 24ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, εκτός από το πλήθος επιστημονικών εργασιών για τη συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών και αθλητιατρικών προβλημάτων και νόσων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, μέσω των επιστημονικών ανακοινώσεων, στις τελευταίες εξελίξεις για την αντιμετώπιση και άλλων σοβαρών καταστάσεων με τη φυσικοθεραπεία όπως:

- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Χρόνιος πόνος
- Πρόληψη οστεοπόρωσης
- Παιδιατρικά προβλήματα
- Αποκατάσταση γυναικολογικών και ουρολογικών παθήσεων
- Νόσος του Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας
- Καρκίνος του μαστού
- Ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, κ.λπ.