ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άμεση η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στην υποδοχή των διασωθέντων από το Norman Atlantic

Άμεσα ανταπεξήλθε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στην υποδοχή των διασωθέντων ατόμων από το ναυάγιο του πλοίου Norman Atlantic, από 3 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Άμεση η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στην υποδοχή των διασωθέντων από το Norman Atlantic

Αρχικά, στις 27 Δεκεμβρίου 2014, ο Διευθυντής του παραρτήματος του Ε.Κ.Α.Β. Ιωαννίνων Βασίλης Παπαδιώτης, σε επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), έθεσε σε ετοιμότητα όλες τις μονάδες του Ε.Κ.Α.Β. των όμορων περιοχών (Κέρκυρας, Πρέβεζας, Άρτας & Ηγουμενίτσας).

Με βάση το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων με πλήρη ανάπτυξη όλων των δομών υγείας για την παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας, από τις 27 Δεκεμβρίου ήταν σε ετοιμότητα στη Κέρκυρα 9 συνολικά ασθενοφόρα και ολόκληρη η δύναμη των Ιατρών και των Διασωστών του εκεί Τομέα του Ε.Κ.Α.Β.

Ο αρχικός σχεδιασμός αντιμετώπισης τις συγκεκριμένης κατάστασης κρίσης προέβλεπε την άμεση ανταπόκριση του Ε.Κ.Α.Β. για την παραλαβή διασωθέντων από 2 ακόμη σημεία υποδοχής, αυτό της Αυλώνας (Αλβανία) μέσω Κακαβιάς και αυτό της Ηγουμενίτσας.

Τελικά στις 29/12/2014 με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα 7 διασωθέντα άτομα εκ των οποίων τα 3 μεταφέρθηκαν στο Γ.Ν. Κέρκυρας για περαιτέρω Νοσοκομειακή φροντίδα.

Το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου συντονίστηκε δεύτερη επιχείρηση παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας, αυτή τη φορά με κέντρο την Ηγουμενίτσα. Συγκεκριμένα, περίπου στις 19:30, κατέπλευσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας το οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa - το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης - μεταφέροντας 69 διασωθέντες επιβάτες του πλοίου Norman Atlantic.

Επί τόπου βρίσκονταν ήδη 10 ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. (1 από Ιωάννινα, 1 από Άρτα, 1 από Πρέβεζα & 5 από Ηγουμενίτσα) και μεγάλη δύναμη Ιατρών και Διασωστών. Αφού έγινε συνολική εξέταση και των 69 διασωθέντων μέσα στο πλοίο από 2 ομάδες Ιατρών και Διασωστών υπό το συντονισμό του Διευθυντή του παραρτήματος του Ε.Κ.Α.Β. Ιωαννίνων, τελικά κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή 9 συνολικά ατόμων προς τα όμορα Νοσοκομεία (8 άτομα στο Γ.Ν. Φιλιατών και 1 άτομο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων).

Το ίδιο βράδυ (29/12/2014) και ώρα 22:00, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προερχόμενο από το Λέτσε και το Μπάρι μετέφερε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας (112 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας) επιπλέον 43 άτομα, διασωθέντα από το ναυάγιο του πλοίου Norman Atlantic.

Στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας οι παρακάτω Υγειονομικοί φορείς:

-δύναμη του Ε.Κ.Α.Β. Αθήνας με 5 ασθενοφόρα, 3 Ιατρούς και 10 Διασώστες και με επικεφαλής τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών,
-κλιμάκιο του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. με επικεφαλής την Υποδιοικήτρια κα Ευαγγελία Κουρουπάκη
-ειδική υγειονομική ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας με ασθενοφόρα, Ιατρούς & Νοσηλευτές,
-η μονάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης με Ψυχολόγους και Ψυχίατρους από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί.

Τελικά κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή ενός ατόμου με κάκωση κάτω άκρου στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ενώ ένα δεύτερο άτομο που παρουσίαζε παθολογικά προβλήματα αρνήθηκε την διακομιδή σε κάποια μονάδα παροχής Νοσοκομειακής φροντίδας.

Η όλη επιχείρηση στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας έλαβε τέλος με επιτυχία στις 22:45 (29/12/2014).