ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοχρονιά 2015: Καλή Χρονιά από τη Google με νέο Doodle

Η Google υποδέχεται το 2015 με ένα ακόμη Doodle και μοιράζει ευχές για τη νέα χρονιά στους απανταχού χρήστες του διαδικτύου. Το σημερινό Doodle είναι ένα απλό αλλά χαρούμενο animation, με το λογότυπο της Google να μετατρέπεται σε πυροτεχνήματα και να σχηματίζεται ο αριθμός 2015.

Πρωτοχρονιά 2015: Καλή Χρονιά από τη Google με νέο Doodle

Με αφορμή την έλευση του νέου έτους, νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας, πάντα προς το καλύτερο. Και φυσικά πρέπει να αρχίσουμε από την ΥΓΕΙΑ μας!

Η υγεία και η ευεξία είναι σαφέστατα στόχος όλων, πολλές φορές όμως δυσκολευόμαστε να φτάσουμε σε αυτόν, καθώς παρασυρόμαστε από μύθους.

Δείτε ποιοι από αυτούς καταρρίφθηκαν μέσα στο 2014 και είναι πια καιρός να τους αφήσουμε πίσω μας.

Μύθοι για την υγεία που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε το 2015

1. «Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας»

12015

Λίγα πράγματα είναι καθολικά και απολύτως βέβαια σε αυτή τη ζωή –και τα οφέλη του πρωινού ΔΕΝ είναι ένα από αυτά! Για πολλά χρόνια, οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι υποστήριζαν ότι το πρωινό μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και γενικά έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Μετά ήρθαν δύο μελέτες να καταρρίψουν τον επίμονο αυτό μύθο. Η μία εξ αυτών κατέδειξε ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό δεν παχαίνουν περισσότερο από όσους τρώνε ευλαβικά το πρωί. Η δεύτερη έδειξε ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό δεν παρουσιάζουν προβλήματα με τη χοληστερίνη, το ζάχαρο και το μεταβολισμό τους, όπως πιστεύαμε παλαιότερα. Έτσι, το πρωινό φαίνεται να «πέφτει στα μάτια μας» με τη νέα χρονιά και να μην ξεχωρίζει πλέον από τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

2. «Μετράμε θερμίδες αν θέλουμε να αδυνατίσουμε»

22015

Η μέτρηση θερμίδων αποτελεί εδώ και χρόνια κανόνα στο αδυνάτισμα. Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Public Health Nutrition υπέδειξε ότι οι θερμίδες δεν επηρεάζουν τόσο το δείκτη της ζυγαριάς όσο οι λεγόμενες «τροφές που διαταράσσουν το μεταβολισμό». Για παράδειγμα, οι θερμίδες που λαμβάνουμε από τη σοκολάτα δεν επηρεάζουν τον οργανισμό όπως ίσες θερμίδες που λαμβάνουμε από τα λαχανικά.

3. «Πρέπει να τρώμε σωστά και να γυμναζόμαστε»

32015

Τι σημαίνει σωστά και πώς ακριβώς πρέπει να γυμναζόμαστε; Πρόκειται για την πιο γενική συμβουλή υγείας που υπάρχει και ο καθένας τη μεταφράζει όπως θέλει –και όπως τον συμφέρει! Η υγεία και η ευεξία δεν είναι μετρήσιμες έννοιες που ισχύουν για όλους επί ίσοις όροις. Τόσο η διατροφή όσο και η γυμναστική πρέπει να εξυπηρετούν της ατομικές ανάγκες καθενός από εμάς και να προσαρμόζονται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας μας. Επίσης, βασικός παράγοντας είναι η ελεύθερη βούλησή μας: δεν έχει νόημα να γυμναζόμαστε αν δεν απολαμβάνουμε το είδος γυμναστικής ή το διατροφικό που μας έχουν συστήσει, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα τα παρατήσουμε με την πρώτη ευκαιρία.

4. «Η παλαιολιθική δίαιτα είναι η καλύτερη»

52015

Η βασική αρχή την οποία πρεσβεύει η Δίαιτα Paleo είναι η εξής: «Εάν δεν το έτρωγε ο άνθρωπος των σπηλαίων, δεν το τρώμε ούτε εμείς». Αυτό σημαίνει ότι δεν τρώμε καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμη κι αν πρόκειται για όσπρια, σπόρους ή γαλακτοκομικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology, καμία δίαιτα δεν είναι τέλεια. Η καλύτερη στρατηγική για να χάσουμε βάρος είναι να σχεδιάσουμε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο που μπορούμε να τηρήσουμε. Επίσης, δεν έχει σημασία απλώς να χάσουμε τα περιττά κιλά αλλά και να παραμείνουμε στο ιδανικό μας βάρος.

5. «Οι υδατάνθρακες βλάπτουν»

62015

Και η δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες έκανε πάταγο μέσα στο 2014. Έτσι, αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις σχετικά με τη διατροφική αξία των υδατανθράκων. Όπως ισχύει και για τις θερμίδες (βλέπε νούμερο 2), έτσι δεν είναι και όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Υπάρχουν οι απλοί και οι σύνθετοι υδατάνθρακες. Οι απλοί υδατάνθρακες (από αναψυκτικά, γλυκά, λευκό ρύζι, λευκό ψωμί και λευκά ζυμαρικά) διασπώνται εύκολα και παρέχουν περισσότερα σάκχαρα. Από την άλλη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (από προϊόντα ολικής άλεσης) διασπώνται με πιο αργό ρυθμό και δεν έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα είναι πιο υγιεινοί.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα Doodle της Google εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Τάσεις θεμάτων 2014 στο χώρο της Υγείας
Τα επιστημονικά θέματα που μας τράβηξαν την προσοχή το 2014
Τα θέματα υγείας που αναζητήσαμε στο Google το 2014