ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ικανοποιημένοι οι 1.000 Λογοθεραπευτές από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που θεσμοθετεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τους λογοθεραπευτές, εκφράζει ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ). 

Ικανοποιημένοι οι 1.000 Λογοθεραπευτές από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος

Το Προεδρικό Διάταγμα 176/2014 που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με τον Σύλλογο, έρχεται να ρυθμίσει ένα νομοθετικό κενό πολλών χρόνων και να καθορίσει το πλαίσιο χορήγησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή, θέτοντας τους όρους, τα κριτήρια και τις σχετικές προϋποθέσεις. Οι επαγγελματίες του κλάδου θα μπορούν, επιτέλους, να εργάζονται ως αναγνωρισμένοι επιστήμονες, με πιστοποιημένη θεωρητική και κλινική κατάρτιση, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Π.Δ. που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται: Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο με τα πτυχία της ημεδαπής από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ή απόφαση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων. Το Π.Δ. καθορίζει επίσης με μεταβατικές διατάξεις όσους, κατ'εξαίρεση, μπορούν να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή αναγνωρίζοντας την θεωρητική και επαγγελματική τους κατάρτιση μέχρι την έκδοση του Π.Δ. Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση της βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή ορίζεται η κατά τόπους Περιφέρεια, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να κοινοποιεί το μητρώο αδειών στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.

Μετά τη δημοσίευση του Π.Δ., η πρόεδρος του ΣΕΛΛΕ κυρία Φιλιώ Βλάχου δήλωσε: «18 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου τμήματος Λογοθεραπείας στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, επιτέλους, ρύθμισε το νομοθετικό κενό και καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση της επιστήμης της Λογοθεραπείας. Την θετική αυτή κατάληξη οφείλουμε, αρχικά στον πρώην Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα που αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή την επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης μιας άδειας, η οποία θα προστατεύει όχι μόνο τους λογοθεραπευτές ως επιστήμονες αλλά και όλες εκείνες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που αναζητούν τις υπηρεσίες τους, και συνέταξε το Σχέδιο του Π.Δ. και, κυρίως, στον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος έδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να δώσει λύση σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα που βασανίζει τους επιστήμονες λογοθεραπευτές εδώ και πολλά χρόνια».

Το Π.Δ. 176/2014 βάζει τέλος σε έναν αγώνα που κράτησε πάνω από δεκαπέντε χρόνια και ταλάνισε όχι μόνο του επιστήμονες τους κλάδου αλλά και όλους τους ασφαλισμένους, καθώς μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς ποιος είναι επιστήμονας λογοθεραπευτής και ποιος δηλώνει ότι είναι. Ο ΣΕΛΛΕ προτρέπει, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χορήγησης των αδειών από τις Περιφέρειες, όλους όσους απευθύνονται σε κάποιον λογοθεραπευτή να ζητούν να δουν, όχι μόνο το πτυχίο του, αλλά και την άδειά του.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) ιδρύθηκε το 2002 από τους αποφοίτους των ΤΕΙ Λογοθεραπείας. Πρόκειται για έναν επιστημονικό και επαγγελματικό Σύλλογο που κύριο στόχο έχει την προώθηση της επιστήμης της Λογοθεραπείας. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από1.000 μέλη. Ο ΣΕΛΛΕ είναι μέλος του International Association of Logopedists and Phoniatrics (IALP).

Διαβάστε ακόμη:

Μετά από 18 χρόνια κατοχυρώνεται το επάγγελμα του Λογοθεραπευτή - υπεγράφη το ΠΔ