ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ειδική Αγωγή: Σοβαρές καταγγελίες από τους Λογοθεραπευτές για το Πόρισμα & τα Πρωτόκολλα

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με το Πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και τις επερχόμενες συμβάσεις που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ μαζί με το υπουργείο Υγείας προχώρησαν οι εκπρόσωποι της Ειδικής Αγωγής, μέσα από το θεσμικό τους όργανο, τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος.

Ειδική Αγωγή: Σοβαρές καταγγελίες από τους Λογοθεραπευτές για το Πόρισμα & τα Πρωτόκολλα

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Οι επικεφαλής της Ειδικής Αγωγής, καταγγέλουν επίσης και τη δημιουργία Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων τα οποία δεν είναι βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες, όπως αναφέρουν, ενώ χολωμένοι εμφανίζονται σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο οποίος μίλησε για υπερδιάγνωση και προκλητή ζήτηση από τον κλάδο.

Οι θεραπευτές δεν είναι υπεύθυνοι για την προκλητή ζήτηση στο χώρο των ειδικών θεραπειών καθώς η συνταγογράφηση μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται από δημόσιες δομές, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, προσθέτοντας ακόμη, πώς η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς θα ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να στερηθούν αναγκαίες θεραπείες παιδιά και έφηβοι, δεδομένης της ύπαρξης κλειστού προϋπολογισμού.

Οι κατηγορίες αυτές μάλιστα, έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στην ΕΣΔΥ για τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου για την Ειδική Αγωγή, με στόχο να αναδιοργανωθεί συνολικά το τοπίο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ένα τοπίο, το οποίο έχει λειτουργήσει επί πολλά χρόνια μάλλον προβληματικά, όχι ξεκάθαρα, με σημαντική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τους γονείς, και με προκλητή ζήτηση όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στην ΕΣΔΥ, ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός, να θυμίσουμε, ότι είχε μιλήσει για υπερδιάγνωση στο φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών, του αυτισμού και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αλλά και για διαχρονικό έλλειμμα ψυχικών και ειδικών υπηρεσιών, σοβαρές αναμφισβήτητα επισημάνσεις όσον αφορά το τοπίο των υπηρεσιών. Το διαχρονικό αυτό έλλειμμα μάλιστα των υπηρεσιών, είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μία νέα αγορά ιδιωτικών φορέων και υπηρεσιών, το οποίο εμπεριείχε το γονίδιο της προκλητής ζήτησης, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης όπως είπε στην ομιλία του ο υπουργός, είναι πολιτικό, και είναι ένα πλαίσιο που καλύπτει όλους του πολίτες που έχουν ανάγκη προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες καθώς οι οικογένειες σήμερα, επωμίζονται μεγάλο βάρος. Θα πραγματοποιήσουμε συμβάσεις με όλους τους τους παρόχους της Ειδικής Αγωγής και ο ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να ελέγξει όλες τις υπηρεσίες και την ποιότητα αυτών».

Ωστόσο φαίνεται ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός, κάθε άλλο παρά, ικανοποιεί τους παρόχους της Ειδικής Αγωγής, αφού οι καταγγελίες είναι σφοδρές. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος:

Εμείς, οι Σύλλογοι και τα σωματεία Επαγγελματιών‐Επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουμε Ειδικές Θεραπείες σε παιδιά, εφήβους καθώς και στους γονείς τους, ύστερα από την παρουσία μας στην Ημερίδα του Υπουργείου Υγείας που
πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στις 7/5/2018:

Καταγγέλουμε το Πόρισμα

- Καταγγέλουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να νομιμοποιήσει τo αναφερόμενο ως πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για θέματα Ειδικής Αγωγής και Θεραπείας, το οποίο ουδείς από τους εκπροσώπους μας που ορίστηκαν ως μέλη της εν λόγω Επιτροπής υπέγραψε και το οποίο εξεδόθη κατά παράβαση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της Επιτροπής (13‐15 Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας).

- Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε καν ψηφοφορία, ενώ ποτέ δεν υπήρξε συναίνεση όλων των μελών επί των τεθέντων ζητημάτων. Επισημαίνουμε ότι καταθέσαμε επισήμως έγγραφα και υπομνήματα με τις διαφωνίες μας που αιτιολογούν τη μη υπογραφή του πορίσματος, τα οποία θα πρέπει να γνωστοποιηθούν από το Υπουργείο για την πληρότητα της ενημέρωσης των πολιτών.

- Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία δεν βασίζονται σε καμία έρευνα, Διεθνή ή Ελληνική αλλά ούτε σε επιστημονικά δεδομένα αλλά αποτελούν αυθαίρετο δημιούργημα μεμονωμένων ατόμων της συγκεκριμένης επιτροπής.

- Καταγγέλουμε ότι στο έργο της Επιτροπής, σύμφωνα με την απόφαση σύστασης της επιστημονικής επιτροπής δεν συμπεριλαμβανόταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα κλαδικά ζητήματα που αφορούν τις ψυχοθεραπείες.

Οι θεραπευτές δεν είναι υπεύθυνοι για την προκλητή ζήτηση

- Αρνούμαστε πως οι θεραπευτές είναι υπεύθυνοι για την προκλητή ζήτηση στο χώρο των ειδικών θεραπειών καθώς η συνταγογράφηση μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται από δημόσιες δομές. Αρνούμαστε πως η φερόμενη από τον υπουργό υπερδιάγνωση από δημόσιους φορείς θα παταχθεί μέσω της δυνατότητας για συνταγογράφηση από ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ απεναντίας θα την ενισχύσει.

Χωρίς να αποδίδουμε μομφή στο πρόσωπο των ιδιωτών ιατρών, καταγγέλλουμε ότι η συνδρομή στο ίδιο πρόσωπο τόσο της ΑΠΟΦΑΣΗΣ για το είδος της θεραπείας όσο και της ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ χωρίς τον απαραίτητο μηχανισμό ελέγχου,
δημιουργεί το πιθανό ενδεχόμενο προκλητής ζήτησης. Καταγγέλλουμε ότι συνεπώς η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς θα ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα τη μοιραία ΣΤΕΡΗΣΗ αναγκαίων θεραπειών από τα παιδιά και τους
εφήβους δεδομένης της ύπαρξης κλειστού προϋπολογισμού. Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει δεν μπορεί να αποβεί εις βάρος ούτε των ιδιωτών θεραπευτών ούτε κατά των δημοσίων δομών.

- Καταγγέλλουμε την προσπάθεια αντικατάστασης της Διεπιστημονικής Διαγνωστικής διαδικασίας που ακολουθεί το μέχρι σήμερα με την έκδοση ενός απλού παραπεμπτικού. Καταγγέλλουμε την παντελή έλλειψη αναφοράς στις διεπιστημονικές ομάδες για την αξιολόγηση και διαφοροδιάγνωση των περιστατικών γεγονός που οδηγεί στην επιστημονική παλινδρόμηση.

- Καταγγέλλουμε την ανύπαρκτη επιχειρηματολογία του Υπουργού Υγείας στην προσπάθεια του να χαρακτηρίσει ως ¨επιδημία¨ την αύξηση των διαγνώσεων.

Κλειστός προϋπολογισμός αλλά με επιδημιολογικές μελέτες

- Καταγγέλλουμε την ανακοίνωση του υπουργού για κλειστό προϋπολογισμό για την Ειδική Αγωγή ΧΩΡΙΣ πρώτα να έχουν γίνει επιδημιολογικές μελέτες που θα αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Oι ανάγκες θα έπρεπε να καθορίζουν τον προϋπολογισμό του κράτους, για θέματα υγείας και όχι το αντίστροφο.

- Με έκπληξη διαπιστώσαμε να συνδέεται το αναφερόμενο ως πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής με την υπογραφή συμβάσεων με τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής, ενώ στο ίδιο το πόρισμα αναφέρεται ότι το θέμα των συμβάσεων δεν εξετάστηκε γιατί δεν μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μίας Επιστημονικής Επιτροπής! Παράλληλα καταγγέλλουμε την πολιτική πρόθεση για κάλυψη
θεραπειών μόνο στους επαγγελματίες που θα υπογράψουν συμβάσεις.

Το θέμα αυτό, όταν ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, δεν προχώρησε γιατί συνάντησε την ομόφωνη αντίδραση όλων των επιστημόνων, αλλά και τις αντιρρήσεις φορέων που ασχολούνται με τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα.

- Καταγγέλλουμε την αφαίρεση του δικαιώματος από τους γονείς για ελεύθερη επιλογή θεραπευτή που θα προκύψει εφόσον επιβληθεί το καθεστώς κάλυψης μόνο συμβεβλημένων. Έτσι, μειώνεται η συχνότητα και η ποιότητα των παραπάνω υπηρεσιών καθώς και η προσβασιμότητα των ασφαλισμένων σε αυτές. Αυτά και άλλα επιχειρήματά μας κατά της υπογραφής συμβάσεων, στα οποία το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ καμία ουσιαστική αντιπρόταση δεν είχε προτού επαναφέρει το θέμα, έχουμε διατυπώσει πολλές φορές και είναι πάντοτε στη διάθεση σας.

- Καταγγέλλουμε παραλλήλως τη διαφαινόμενη αποδιοργάνωση των δομών του Υπουργείου Παιδείας οι οποίες υποστηρίζουν τους μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Θεωρούμε απαραίτητη την ενίσχυση και στελέχωση των δομών αυτών με μέλη του ΕΕΠ (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές κλπ).

Ελλιπής η στελέχωση του ΚΕΣΥ

Θεωρούμε την πρόβλεψη για στελέχωση του ΚΕΣΥ (40 λογοθεραπευτές και 30 εργοθεραπευτές για όλη την επικράτεια) ως ελλιπή.

- Ως επιστήμονες ανησυχούμε για την υποβάθμιση και την υπονόμευση των κλάδων μας αλλά και των υπηρεσιών μας με άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά και στους εφήβους που χρήζουν θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως συνεδρίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας,
Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής.

Οι προθεσμίες από τον ΕΟΠΥΥ

Εν τω μεταξύ, προθεσμία μέχρι τις 21 Μαΐου έχουν οι θεραπευτές ειδικής αγωγής για την υποβολή των αδειών – βεβαιώσεων ασκήσεως επαγγέλματος. Από την 1η Ιουνίου, δεν θα αποδίδονται δαπάνες για θεραπείες χωρίς την κατάθεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος των θεραπευτών, διευκρινίζει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Εθνικό Σχέδιο για την Ειδική Αγωγή - Τέλος στην προκλητή ζήτηση & στο θολό τοπίο

Θεραπευτές ειδικής αγωγής: Υποβολή αδειών βεβαιώσεων μέχρι 31/5

ΕΟΠΥΥ: 18 βουλευτές της Ν.Δ. ανησυχούν για την κατάργηση αυτονομίας του Οργανισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ