ΕΙΔΗΣΕΙΣ

New Yorker: Το σκίτσο-γροθιά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Με ένα απλό αλλά καυστικότατο σκίτσο στο New Yorker, η Emily Flake ασκεί με το δικό της μοναδικό τρόπο κριτική στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχει συνδεθεί άμεσα με την επιδημία ιλαράς που καταγράφεται τον τελευταίο περίπου μήνα στις ΗΠΑ.

New Yorker: Το σκίτσο-γροθιά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ένα παιδί έχει εμφανίσει παντού στο σώμα του τα χαρακτηριστικά εξανθήματα της ιλαράς κι έτσι οι γονείς το πήγαν στο γιατρό για να το εξετάσει.

Στη λεζάντα του σκίτσου γράφει: "Εάν ενώσεις τις τελείες, γράφει 'Οι γονείς μου είναι ανόητοι'".

Βέβαια, η απόδοση αυτή στη γλώσσα μας είναι αρκετά πολιτισμένη.

measles

Η επιδημία ιλαράς που ξεκίνησε από τη Ντίσνεϊλαντ έχει συνδεθεί άμεσα με την επιλογή ορισμένων γονέων να μην κάνουν στα παιδιά τους το απαραίτητο εμβόλιο εναντίον ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR).

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον Ιανουάριο του 2015 (1/1/2015-30/1/2015) καταγράφηκαν 102 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό της ιλαράς σε 14 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά εντάσσονται στην εκτενή επιδημία που ξεκίνησε από το πάρκο διασκέδασης στην Καλιφόρνια.

Το CDC παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας και παρέχει ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση.

Καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων ιλαράς στις ΗΠΑ κατά το 20015, καθώς έγινε αναφορά για 664 περιστατικά σε 27 πολιτείες στο Εθνικό Κέντρο Εμβολιασμού και Αναπνευστικών Παθήσεων του CDC (NCIRD). Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς που καταγράφεται στις ΗΠΑ από το 2000, χρονιά που ανακοινώθηκε πως η ιλαρά είχε εξαλειφθεί, καθώς δεν παρατηρήθηκε ενδημική μετάδοση της νόσου κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους.

Διαβάστε επίσης:

«Εγωιστές» όσοι αρνούνται να κάνουν εμβόλια
Ιλαρά: Ο πιο μεταδοτικός ιός