ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πάσχει από μία διαταραχή του φάσματος του αυτισμού που επηρεάζει τις αποφάσεις του, σύμφωνα με ένα think-tank του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση

Σε δύο απόρρητες εκθέσεις της, η μία εκ των οποίων χρονολογείται το 2008 και η άλλη το 2011, η συγκεκριμένη στρατιωτική ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι «η νευρολογική ανάπτυξη (του Ρώσου προέδρου) διαταράχθηκε σημαντικά κατά τη νηπιακή ηλικία» και ότι φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Άσπεργκερ.

Τις εκθέσεις υπογράφει η δρ Μπρέντα Κόνορς, ειδική στην ανάλυση της κινητικότητας από το Naval War College του Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ, η οποία αιτιολογεί τα συμπεράσματά της παραθέτοντας τις αναλύσεις σε βίντεο δημοσίων εμφανίσεων του Ρώσου προέδρου που έκανε η ίδια και άλλοι ειδικοί στον αυτισμό και στην κινητικότητα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα USA Today, στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο των εκθέσεων, η γνωμάτευση της δρος Κόνορς είναι πως ο πρόεδρος Πούτιν «έχει μία νευρολογική δυσλειτουργία» που πιθανώς οφείλεται στο σύνδρομο Άσπεργκερ, «μία αυτιστική διαταραχή που επηρεάζει όλες τις αποφάσεις του».

Ένας άλλος ειδικός, ο δρ Στήβεν Πόρτζες, συμφωνεί πως ο Ρώσος πρόεδρος φέρει χαρακτηριστικά κάποιας μορφής αυτισμού, αλλά δεν προσδιορίζει ποια είναι αυτή.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο δρ Πόρτζες, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, διευκρινίζει πως το συμπέρασμά του ήταν ότι οι συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο πρέπει να γίνονται σε ήσυχους χώρους, γιατί η συμπεριφορά και οι εκφράσεις του προσώπου του υποδηλώνουν πως γίνεται αμυντικός όταν βρίσκεται με πολύ κόσμο.

Σύμφωνα με την δρα Κόνορς πάντως, πρόκειται για ανεπιβεβαίωτη θεωρία, καθώς η ερευνητική ομάδα δεν έχει στα χέρια της κάποια τομογραφία εγκεφάλου του Ρώσου προέδρου.

Σύνδρομο Άσπεργκερ

Το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με τους άλλους.

Όπως ο κλασικός αυτισμός, έτσι και το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια «διαταραχή φάσματος», επειδή επηρεάζει τους πάσχοντες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό.

Μολονότι, όμως, υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο σύνδρομο Άσπεργκερ και τον κλασικό αυτισμό, τα άτομα με Άσπεργκερ έχουν λιγότερα προβλήματα με τη λεκτική επικοινωνία, ενώ συνήθως διαθέτουν μέση ή ανώτερη νοημοσύνη.

Επιπλέον, δεν υποφέρουν συνήθως από τις μαθησιακές δυσκολίες που συνδέονται με τον αυτισμό, αλλά ενδέχεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μαθησιακά προβλήματα όπως η δυσλεξία, η δυσπραξία ή άλλες καταστάσεις όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).

Το σύνδρομο προσβάλλει περίπου 1 στους 200 ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχει ένας, αλλά πολλοί τύποι αυτισμού

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τις πιθανότητες αυτισμού

Αυτισμός: Μια αινιγματική διαταραχή της ανάπτυξης!