ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Rhett Krawitt ζητά να κάνετε στα παιδιά σας εμβόλια

Ο Rhett Krawitt δεν είναι πρόεδρος κάποιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Δεν είναι ούτε γιατρός ούτε πολιτικός. Ο Rhett Krawitt είναι ένας επτάχρονος που πάσχει από λευχαιμία.

Ο Rhett Krawitt ζητά να κάνετε στα παιδιά σας εμβόλια

Πριν από λίγες ημέρες, απηύθυνε δημόσια έκκληση να γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί ενάντια στην ιλαρά, με αφορμή το τελευταίο δραματικό ξέσπασμα του λοιμώδους νοσήματος στις ΗΠΑ.

Ο επτάχρονος μίλησε ενώπιον της πενταμελούς επιτροπής της σχολικής περιφέρειας Reed Union του Σαν Φρανσίσκο, τονίζοντας τη σημασία των εμβολίων ενάντια στην ιλαρά.

Αμέσως μετά, η επιτροπή ψήφισε υπέρ (4-1) της προσπάθειας να απαγορευτούν οι εξαιρέσεις από εμβολιασμούς βάσει προσωπικών πεποιθήσεων στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

«Με λένε Rhett και νοιάζομαι», είπε ο γλυκύτατος επτάχρονος στην επιτροπή το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Ο ενθουσιώδης λόγος του κατάφερε να στρέψει και πάλι τα βλέμματα στο φλέγον ζήτημα της εξαίρεσης των παιδιών από υποχρεωτικούς εμβολιασμούς λόγω προσωπικών πεποιθήσεων των γονέων, το οποίο βέβαια απασχολεί ούτως ή άλλως τους Αμερικανούς εδώ και δύο μήνες, από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ιλαράς στη Ντίσνεϊλαντ τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η κατάσταση έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας και έχει συνδεθεί άμεσα με την επιλογή ορισμένων γονέων να μην κάνουν στα παιδιά τους το απαραίτητο εμβόλιο εναντίον ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου FOX News, μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην Καλιφόρνια και πάνω από 35 σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, πολλά από τα οποία συσχετίζονται με τα κρούσματα της Ντίσνεϊλαντ.

Ο πατέρας του Rhett, Carl Krawitt, είχε παλαιότερα ζητήσει από εκπροσώπους της σχολικής περιφέρειας να απαγορεύσουν την παρακολούθηση μαθημάτων σε μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν επιλέξει να μην τους κάνουν το απαραίτητο εμβόλιο της ιλαράς, εκφράζοντας ανησυχίες για την υγεία του γιου του. Λόγω της λευχαιμίας, το ανοσοποιητικό του Rhett ήταν εξαιρετικά αδύναμο και δεν μπορούσε να λάβει το εμβόλιο.

Ο επιθεωρητής της σχολικής περιφέρειες είχε δηλώσει τότε πως απαγορεύεται να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο χωρίς να έχουν προηγηθεί αλλαγές στην πολιτειακή νομοθεσία.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, ο Carl Krawitt αναφέρει πως ο Rhett δεν ήταν δυνατό να εμβολιαστεί όσο έκανε χημειοθεραπεία, μέχρι πριν ένα χρόνο, όμως σύντομα θα είναι σε θέση να λάβει το εμβόλιο.

Η Καλιφόρνια είναι μία από τις 20 πολιτείες των ΗΠΑ που επιτρέπουν στους γονείς να απέχουν από τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των παιδιών τους βάσει προσωπικών πεποιθήσεων. Αργότερα μέσα στο 2015, αναμένεται να συζητηθεί νομοσχέδιο ώστε να καταργηθεί η δυνατότητα εξαιρέσεων στην Καλιφόρνια. Όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν εξαιρέσεις για ιατρικούς λόγους, όπως ίσχυε στην περίπτωση του Rhett.

Διαβάστε επίσης:

New Yorker: Το σκίτσο-γροθιά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα
14 εμβόλια που σώζουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο
«Εγωιστές» όσοι αρνούνται να κάνουν εμβόλια