ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βραβεία Prix Galien: Προσβάσιμη καινοτομία και μια Ακαδημία για τους Συλλόγους των Ασθενών

Στη σημασία της κλινικής έρευνας και των καινοτόμων φαρμάκων στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών καθώς και στη μακροπρόθεσμη μείωση των δαπανών υγείας αναφέρθηκε ο καθηγητής και Διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Χρούσος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τα βραβεία της παγκόσμιας φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας Prix Galien στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Βραβεία Prix Galien: Προσβάσιμη καινοτομία και μια Ακαδημία για τους Συλλόγους των Ασθενών

Ο κ. Χρούσος αναφέρθηκε στην αξία των Prix Galien Greece ως ο μοναδικός θεσμός που εξαίρει την αξία της έρευνας και της καινοτομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, «Η τεράστια ανάπτυξη στη βιολογία και την τεχνολογία τα τελευταία 30 χρόνια έχει σαν επακόλουθο την όλο και αυξανόμενη παραγωγή πολλών εξαιρετικών, νέων, καινοτόμων φαρμάκων. Βέβαια, η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα και η πολυπλοκότητα της γνώσης που αυξάνει ραγδαία υπαγορεύουν την συνεργασία πολλών ειδικών επιστημόνων και τη χρήση διαφόρων τύπων τεχνολογιών. Η ανακάλυψη ενός φαρμακευτικού στόχου, η αναζήτηση δυνητικά θεραπευτικών ουσιών που πολλές φορές αριθμούν σε δεκάδες χιλιάδες και η αναζήτηση ενός πεπερασμένου αριθμού πιθανόν χρησίμων μορίων διαρκεί αρκετά χρόνια και έχει τεράστιο κόστος. Είναι λοιπόν λογικό τα καινοτόμα φάρμακα να είναι σχετικά ακριβά όταν διατίθενται στην αγορά, γιατί ακριβώς πρέπει να γίνει και η απόσβεση της τεράστιας δαπάνης που έχουν υποστεί οι εταιρείες προκειμένου να τα παράξουν. Όμως αυτή η τεράστια δαπάνη αξίζει τον κόπο, γιατί γίνεται προς όφελος της ανθρωπότητας».

Αναφερόμενος δε στα χρήματα που δαπανώνται για τα καινοτόμα φάρμακα, ο κ. Χρούσος επεσήμανε ότι από 17 δις δολάρια που ήταν το 1996 το 2000 έφθασαν στα 27 δις δολάρια και σήμερα σε 30 δις δολάρια. Τα περισσότερα δε από αυτά τα φάρμακα αφορούν στην θεραπεία του καρκίνου και σε νευρολογικά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος των Prix Galien Greece, κυρία Τζένη Περγιαλιώτου, ανέφερε: «O θεσμός των Prix Galien καθιερώθηκε στη χώρα μας σε μια περίοδο που θεωρώ ότι η πρόσβαση όλων μας στις καινοτόμες θεραπείες και τα νέα διαγνωστικά εργαλεία είναι επιβεβλημένη, κυρίως διότι σώζουν ζωές, αλλά και διότι μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και πιο εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας», ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου θεσμού, τη δημιουργία δύο νέων σπουδαίων βραβείων, το Galien Scientific Research Award και το Patient Initiative Award.

«Σκοπός του βραβείου των Συλλόγων Ασθενών είναι να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους. Η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα επισφραγιστεί με την καθιέρωση και λειτουργία της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών, η οποία θα επιμορφώσει τα μέλη των συλλόγων ασθενών σε θέματα που έχουν πραγματικά ανάγκη με απώτερο σκοπό την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους και την αρτιότερη διεκδίκηση των παροχών που δικαιούνται από την Πολιτεία» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Περγιαλιώτου.

Κλείνοντας την ομιλία της, στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία του θεσμού και στο ρόλο που εξυπηρετεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «Τα Prix Galien Greece, για μένα προσωπικά υπηρετούν κι έναν άλλο ιερό σκοπό: όλη αυτή η πρωτοβουλία έχει κατορθώσει να φέρει κοντά την επιστημονική κοινότητα, την Πολιτεία, τους ασθενείς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να τους περάσει το εξής μήνυμα ότι η κλινική έρευνα και τα προϊόντα που απορρέουν από αυτήν ως πολύτιμο αγαθό της, έχουν ανεκτίμητη αξία για τη ζωή όλων μας. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος ώστε τα καινοτόμα προϊόντα, οι νέες τεχνολογίες και οι νέες θεραπείες να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς».

Ο καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών, κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, κατά τη διάρκεια της δικής του παρουσίασης εξήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Ακαδημίας Ασθενών, παρουσιάζοντας το ρόλο και τη δομή της Ακαδημίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Εκτιμώντας τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι σύλλογοι ασθενών σε μια χειμαζόμενη κοινωνία με αυξημένες ανάγκες και περιορισμένους πόρους, σεβόμενοι την ανιδιοτελή προσφορά των μελών τους, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιώντας την έλλειψη εμπειρίας και κατάρτισής τους, τα Prix Galien Greece, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «σχολείο» εκπαίδευσης για τα στελέχη και μέλη των συλλόγων αυτών. Η «Ακαδημία Συλλόγων Ασθενών» ή «Galien Patients' Academy», όπως την ονομάσαμε, κατάρτισε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε στελέχη συλλόγων ασθενών και περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα:

Α. Οργάνωση και λειτουργία μιας εθελοντικής ομάδας
- Βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης ενός εθελοντικού συλλόγου
- Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων με έμφαση στη διαχείριση εθελοντών
- Χρηματοοικονομική διαχείριση – κατάρτιση και τήρηση προϋπολογισμών
- Διεθνείς σχέσεις, σύνδεση με όμορους συλλόγους της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Β. Αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών μιας εθελοντικής ομάδας
- Ενδυνάμωση των ασθενών – χτίζοντας σχέσεις μεταξύ των ασθενών και με τον γιατρό τους
- Ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή, του φροντιστή και του περιβάλλοντός του
- Εκπαίδευση για τη νόσο – αναζήτηση και αξιολόγηση της επιστημονικής πληροφορίας
- Κλινική έρευνα: βασικές αρχές, ασφάλεια του ασθενή

Γ. Εξωστρέφεια και προβολή του έργου μιας εθελοντικής ομάδας
- Τεχνικές προσέλκυσης μελών – εθελοντών
- Τεχνικές προσέλκυσης πόρων
- Βασικές αρχές marketing και επικοινωνίας – προβολή δράσεων και έργου

Δ. Εκπαίδευση στο περιβάλλον δράσης μιας εθελοντικής ομάδας
- Σύστημα υγείας: υπηρεσίες, δομή και λειτουργία
- Νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων ασθενών
- Πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
- Συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων: διεθνής εμπειρία
- Οικονομικοί περιορισμοί στην άσκηση πολιτικής υγείας

Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων αρχίζει την άνοιξη του 2015».

Ολοκληρώνοντας της ομιλία του, ο κ. Συρίγος επισήμανε: «φιλοδοξία μας είναι δημιουργήσουμε μια ομάδα στελεχών, εθελοντών μεν, αλλά όχι ερασιτεχνών. Θα πρόκειται για εθελοντές με κατάρτιση και γνώσεις, ικανούς να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό, να αναδείξουν τις δράσεις και να υπηρετήσουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τους σκοπούς των συλλόγων ασθενών της πατρίδας μας».

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο κ. Matyas Lakatos, Γενικός Διευθυντής της Amgen Hellas, ο οποίος μέσω της παρουσίασής του επικεντρώθηκε στην αξία της βιοτεχνολογίας και στους λόγους για τους οποίους η Amgen, ως ηγέτιδα εταιρεία βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, υποστηρίζει για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των Prix Galien.

Στις 7 Μαρτίου εκτός από τα βραβεία που θα δοθούν σε 4 βασικές κατηγορίες, όπως καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν, καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν, καλύτερο ορφανό φάρμακο (για σπάνια πάθηση) και καλύτερη ιατρική συσκευή ή διαγνωστκό εργαλείο, ή μηχάνημα ή βιοδείκτης ή ιατροτεχνολογικό προϊόν, θα απονεμηθούν επίσης, τα εξής τρία ακόμη βραβεία:

To Ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum»

Ιδιαίτερη θέση κατέχει για τα Prix Galien Greece, το Ανθρωπιστικό Βραβείο « Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα ή μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της Υγείας στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο. Ο κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) και έχει χειρουργήσει δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά στον κόσμο.

Το Ερευνητικό Βραβείο «Galien Scientific Research Award»

Τα Prix Galien Greece ως θεσμός που επιβραβεύει κατ' εξοχήν την έρευνα και την καινοτομία, δεν θα μπορούσαν να εξαιρέσουν από τη διαδικασία της βράβευσης και την έρευνα αυτή καθαυτή. Συνεπώς φέτος εγκαινιάζεται ένα νέο βραβείο, το Galien Scientific Research Award, το οποίο θα επιβραβεύει έναν Έλληνα ερευνητή ή μια ερευνητική ομάδα για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο, έργο που οδήγησε σε σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας.

Για το 2015 το συγκεκριμένο βραβείο θα απονεμηθεί στον ερευνητή βιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό Δρ. Γεώργιο Κόλλια, για την αποφασιστική σε διεθνές επίπεδο συμβολή του στη σύλληψη και προώθηση της εφαρμογής βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για σειρά μελετών που ανέδειξαν μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας και νέους θεραπευτικούς στόχους σε διαγονιδιακά πρότυπα χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

To Βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award». Για πρώτη φορά φέτος τα Prix Galien αποφάσισαν να εγκαινιάσουν ένα νέο βραβείο που αφορά στους Συλλόγους Ασθενών, το Patient Initiative Award. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενδυναμώσει την αναγνωρισιμότητα των συλλόγων ασθενών, αλλά και να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας.

Στη διαδικασία αξιολόγησης για το νεοσύστατο αυτό βραβείο συμμετείχαν σαράντα ένας (41) σύλλογοι ασθενών απ' όλη την Ελλάδα.