ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται τα θεραπευτικά νανο-οχήματα

Ευρωπαίοι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο να στέλνουν τα σύγχρονα φάρμακα απευθείας στο «στόχο» τους.

Έρχονται τα θεραπευτικά νανο-οχήματα

Η σύγχρονη ιατρική είναι σε διαρκή αναζήτηση αποτελεσματικών θεραπειών για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις.

Ωστόσο, πολλές από τις σύγχρονες θεραπείες δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα διότι «μπλοκάρονται» από τη φυσική άμυνα του οργανισμού των ασθενών.

Έτσι, για παράδειγμα, μόνο 30% των ασθενών με νόσο Alzheimer ανταποκρίνονται στις νέες θεραπείες, ενώ για ορισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις του καρκίνου, το ποσοστό δεν ξεπερνά το 25%.

Αυτό που παρατήρησαν οι ειδικοί επιστήμονες είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου δημιουργεί μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε βιολογικούς παράγοντες, ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες και γονιδιακές θεραπείες, δηλαδή σε ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η ιατρική «φαρέτρα».

Ένα νέο κοινοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 6 ερευνητικά κέντρα και 5 εταιρείες από 7 χώρες της Ευρώπης επιχειρεί να δώσει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των νέων θεραπειών.

Οι ερευνητές δημιούργησαν νανο-οχήματα μέσα στα οποία το φάρμακο θα «ταξιδεύει» μέχρι το στόχο του, χωρίς να απειλείται από τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

Τα νανο-οχήματα είναι συνδυασμός φυσικών και συνθετικών μορίων (όπως λιποσώματα και πολυσακχαρίτες) και είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μη γίνονται αντιληπτά από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έτσι, παρακάμπτουν τις άμυνες και φτάνουν στον «προορισμό» τους (πχ στον καρκινικό όγκο) και απελευθερώνουν τη θεραπεία.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αφού τα νανο-οχήματα φαίνεται ότι μπορούν να εισχωρήσουν ακόμη και σε προβληματικές περιοχές του εγκεφάλου (ο οποίος διαθέτει τον πιο ισχυρό αμυντικό φραγμό στο ανθρώπινο σώμα), γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για τη μελλοντική αντιμετώπιση της άνοιας.

Βέβαια, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη – και επενδύσεις περίπου 2 δισεκατομμυρίων – για την πλήρη μετάβαση στην κλινική πράξη.

Διαβάστε επίσης:

Εικονικός καρκίνος εναντίον πραγματικού

Τρία δις κοστίζει η άνοια κάθε χρόνο στην Ελλάδα - μόνο 20% του Εθνικού Σχεδίου έχει υλοποιηθεί