ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Π.Ο.Υ.: Ορατός ο κίνδυνος πανδημίας της γρίπης

Ο κόσμος παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτος σε μια ενδεχόμενη σοβαρή πανδημία γρίπης και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης, επαγρύπνησης και ετοιμότητας ως προς αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Π.Ο.Υ.: Ορατός ο κίνδυνος πανδημίας της γρίπης

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Τίποτα σχετικά με τη γρίπη δεν είναι προβλέψιμο, συμπεριλαμβανομένου και του πού μπορεί να χτυπήσει η επόμενη πανδημία αλλά και του ποιοι ιοί μπορεί να ευθύνονται".

Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης ότι ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι η τελευταία πανδημία γρίπης το 2009/2010, η οποία προκλήθηκε από τον ιό Η1Ν1, ήταν σχετικά ήπια, αλλά πρόσθεσε: "Αυτή η καλή τύχη δεν μπορεί να αποτελεί εφόδιο για το μέλλον".

Στην σχετική έκθεση επτά σελίδων για τη γρίπη, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι σε πολλά επίπεδα, ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος από ποτέ για μια πανδημία γρίπης. Το επίπεδο συναγερμού είναι υψηλό και υπάρχει καλύτερη εποπτεία των ιών της γρίπης στα ζώα και στον άνθρωπο.

Το 2014, ο οργανισμός Παγκόσμιας Επιτήρησης της γρίπης και Αντίδρασης του ΠΟΥ, που αποτελείται από 142 εργαστήρια σε 112 χώρες, εξέτασε περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια κλινικά δείγματα. Με τη στενή παρακολούθηση του ευμετάβλητου κόσμου των ιών της γρίπης, τα εργαστήρια αυτά λειτουργούν ως ένα ευαίσθητο σύστημα "έγκαιρης προειδοποίησης" για μια ενδεχόμενη πανδημία.

Η φετινή σεζόν της εποχικής γρίπης ήταν κακή σε πολλά μέρη του κόσμου, με την Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη να καταγράφουν υψηλά επίπεδα κρουσμάτων και χαμηλά επίπεδα προστασίας από το εμβόλιο, το οποίο φέτος δεν ταίριαζε επαρκώς με τα στελέχη του ιού της γρίπης.

Ο ΠΟΥ σημείωσε επίσης την ξαφνική αύξηση των ανθρώπινων κρουσμάτων του ιού H5N1 (γρίπη των πτηνών) στην Αίγυπτο, κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, στην Αίγυπτο καταγράφηκαν 108 κρούσματα του ιού Η5Ν1 σε ανθρώπους από την αρχή του Νοεμβρίου 2014 και μέχρι την 23η Φεβρουαρίου 2015, συμπεριλαμβανομένων 35 θανάτων.

Διαβάστε επίσης:

67 νεκροί από την γρίπη