ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αισιοδοξία χαρίζει χρόνια και μετά το έμφραγμα

Οι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να το ξεπεράσουν εάν αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τη ζωή, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Η αισιοδοξία χαρίζει χρόνια και μετά το έμφραγμα

Σε μελέτη με 369 ασθενείς που διήρκησε τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο αισιόδοξοι είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν νέο έμφραγμα, να χρειασθούν εγχείρηση ή να πεθάνουν από καρδιολογικά αίτια, σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους.

Το ίδιο ίσχυε και για όσους είχαν υποστεί κρίση ασταθούς στηθάγχης (ο πόνος στο στήθος που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα).

Αντιθέτως, όσοι εθελοντές ήταν απαισιόδοξοι και ταυτοχρόνως είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη μετά το σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα ή ασταθή στηθάγχη), είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κι άλλο.

Αν και είναι καλά τεκμηριωμένη η συσχέτιση της αισιοδοξίας με την καλή υγεία της καρδιάς, ο αντίκτυπός της στην καρδιολογική υγεία μετά το έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο παρέμενε άγνωστος έως πρότινος.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine», υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να εξηγούν τη νέα συσχέτιση.

Οι αισιόδοξοι εθελοντές τους, λ.χ., είχαν μειωμένες πιθανότητες να συνεχίσουν μετά το σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.

Είχαν επίσης τις περισσότερες πιθανότητες απ' όλους να συμμορφωθούν με τη θεραπεία που τους είχε συστήσει ο γιατρός τους.

Διαβάστε επίσης:

Η αισιοδοξία προστατεύει την καρδιά!

Γιατί η τακτική άσκηση μας κάνει πιο ψυχικά ισορροπημένους