ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα γονίδια του αυτισμού σχετίζονται με υψηλότερο IQ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανακάλυψαν ότι γονίδια τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού ενδεχομένως να σχετίζονται και με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Τα γονίδια του αυτισμού σχετίζονται με υψηλότερο IQ

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Τονι-Κιμ Κλαρκ, αξιολόγησε τις νοητικές ικανότητες 10.000 ανθρώπων από τη Σκοτία και ανέλυσε το DNA τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, κατά μέσο όρο, όσοι είχαν γονίδια που σχετίζονται με τον αυτισμό είχαν και ελαφρώς υψηλότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ.

Βέβαια, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, η ύπαρξη γονιδίων που σχετίζονται με τον αυτισμό στο DNA δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και εκδήλωση της διαταραχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ίδια συμπεράσματα είχε καταλήξει και μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 921 εφήβων.

«Η μελέτη μας, δείχνει ότι η γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές ικανότητες στα μη αυτιστικά άτομα. Καθώς αρχίζουμε να κατανοούμε τις γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την επίπτωση του αυτισμού στην εγκεφαλική λειτουργία, ενδεχομένως να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα και την φύση της αυτιστικής νοημοσύνης», αναφέρει Δρ Κλαρκ στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Γενετικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, σπεύδει να σημειώσει ότι η μελέτη δείχνει ότι τα γονίδια του αυτισμού ίσως συνεισφέρουν σε ένα μικρό διανοητικό πλεονέκτημα, αρκεί το άτομο να μην έχει εκδηλώσει αυτισμό.