ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ανακάλυψη ανατρέπει βασικές παραδοχές της Ουρολογίας

Μία νέα ανακάλυψη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Λογιόλα του Σικάγο έρχεται να ανατρέψει την κρατούσα άποψη της Ουρολογίας, σύμφωνα με την οποία τα ανθρώπινα ούρα είναι «στείρα», καθώς ανιχνεύτηκαν πολυάριθμα είδη βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη υγιών γυναικών.

Νέα ανακάλυψη ανατρέπει βασικές παραδοχές της Ουρολογίας

«Μέχρι σήμερα οι γιατροί εξισώνουν την ύπαρξη βακτηρίων στα ούρα με ουρολοίμωξη. Η ανακάλυψη βακτηρίων στα ούρα υγιών γυναικών μάς προσφέρει μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για την υγεία και τις ασθένειες της ουροδόχου κύστης» αναφέρει ο Δρ Άλαν Γουλφ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι επιστήμονες για τις ανάγκες του πειράματος συνέλλεξαν δείγματα ούρων με καθετήρα απευθείας από τις κύστεις υγιών γυναικών ώστε να αποτραπεί τυχόν επιμόλυνση από μικρόβια του περιβάλλοντος.

Τα δείγματα εξετάστηκαν με μια προηγμένη τεχνική καλλιέργειας που μπορεί να αναγνωρίζει βακτήρια τα οποία δεν ανιχνεύονται με τις στάνταρτ μεθόδους καλλιέργειας ούρων. Τα βακτήρια που υπήρχαν στα δείγματα αναγνωρίστηκαν επίσης με γενετικές αναλύσεις.

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Urology, ορισμένα από τα βακτήρια που ανακαλύφθηκαν στη ουροδόχο κύστη ήταν πιο συχνά σε γυναίκες με ακράτεια ούρων, και δεν αποκλείεται να σχετίζονται με την πάθηση.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε αναφέρει το 2012 και το 2013 ότι εντόπισε βακτηριακό DNA στα ούρα γυναικών που παραπονούνταν για συμπτώματα ουρολοίμωξης αλλά είχαν καθαρές καλλιέργειες ούρων.

«Οι γιατροί έχουν εκπαιδευτεί να πιστεύουν ότι τα ούρα είναι στείρα. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την άποψη» είχαν δηλώσει τότε οι ερευνητές.