ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πριν από 8.000 χρόνια οι Ευρωπαίοι ήταν... μελαμψοί

Μία μεγάλη γενετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ και άλλων ιδρυμάτων αποκαλύπτει ότι πριν από 8.000 χρόνια, πριν, δηλαδή, μία «στιγμή» στην χρονική κλίμακα της Εξέλιξης, οι Ευρωπαίοι ήταν... μελαμψοί.

Πριν από 8.000 χρόνια οι Ευρωπαίοι ήταν... μελαμψοί

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε 83 σκελετούς από αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ευρώπη, και συνέκριναν τις αλληλουχίες αυτές με το DNA σύγχρονων ανθρώπων που συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα των 1.000 γονιδιωμάτων».

Αυτό που βρήκαν είναι πέντε γονίδια που αφορούν το χρώμα του δέρματος, το ανάστημα και τη διατροφή.

Κάποτε, η Ευρώπη φαίνεται, δηλαδή, ότι ήταν χωρισμένη στον μελαμψό νότο και τον λευκό βορρά.

Σύμφωνα με όσα εικάζουν οι επιστήμονες, η διαφορά πιθανότατα οφείλεται στο μειωμένο ηλιακό φως στα βόρεια κλίματα, το οποίο εμπόδιζε την απορρόφηση αρκετής υπεριώδους ακτινοβολίας για την παραγωγή της απαραίτητης βιταμίνης D στο δέρμα.

Ο χρωματικός αυτός διαχωρισμός άρχισε να εξασθενεί όταν έφτασαν από τη Μέση Ανατολή οι πρώτοι γεωργοί, οι οποίοι έφεραν τη «ανοιχτόχρωμη» εκδοχή των γονιδίων SLC24A5 και HERC2/OCA2. Καθώς οι μετανάστες αυτοί άρχισαν να αναμειγνύονται και εν μέρει να αντικαθιστούν τους πληθυσμούς κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, το λευκό δέρμα εξαπλώθηκε και στη νότια Ευρώπη.

Το τρίτο «λευκό» γονίδιο των Βορειοευρωπαίων, το SLC24A5, παρέμεινε σπάνιο μέχρι πριν από 5.800 χρόνια, οπότε η συχνότητά του στον πληθυσμό άρχισε να αυξάνεται απότομα.

Η μελέτη δίνει μεν το χρονικό των γενετικών αλλαγών που έκαναν τους Ευρωπαίους ανοιχτόχρωμους, ωστόσο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτές τις μεταβολές παραμένουν άγνωστοι.

Ο βασικός παράγοντας, ωστόσο, πρέπει να ήταν η μειωμένη υπεριώδης ακτινοβολία στην περιοχή της Ευρώπης, η οποία απαιτούσε ανοιχτόχρωμο δέρμα για την απορρόφηση υπεριώδους ακτινοβολίας και παραγωγή βιταμίνης D.