ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο πίνουν οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Στοιχεία του ΠΟΥ

Σε 17 λίτρα υπολογίζεται ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ ανά έτος και ανά καταναλωτή στα 194 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πόσο πίνουν οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Στοιχεία του ΠΟΥ

Τα αλκοολούχα ποτά συγκεντρώνουν το 50,1% της παγκόσμιας κατανάλωσης, ακολουθεί η κατανάλωση μπίρας σε ποσοστό 34,8% και η κατανάλωση κρασιού με 8%.

Η μπίρα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης αλκοολούχων στην Αμερική (55%), ενώ Στην Ευρώπη, οι μπίρες αντιπροσωπεύουν το 40% της κατανάλωσης αλκοόλ, τα οινοπνευματώδη ποτά το 33% και τα κρασιά το 26% της κατανάλωσης αλκοόλ.

Πρωταθλητής το Ανατολικό Τιμόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανακοινώθηκαν το Μάιο, στη Γαλλία εδώ και 15 χρόνια η κατανάλωση κρασιών αντιπροσωπεύει το 56% της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ, έναντι 80% το 1961.

Η μελέτη του ΠΟΥ συγκρίνει το βάρος κατανάλωσης οίνου των χωρών. Τα ποσοστά κυμάνθηκαν από 66% στην Ιταλία ως 3% στην Κίνα.

Σε άλλες χώρες η κατανάλωση οίνου έφτασε

το 60% στην Ουρουγουάη,

το 55% στην Πορτογαλία,

το 50% στη Γεωργία,

το 48% στην Αργεντινή και στη Δανία,

το 47% στην Ελλάδα,

το 41% στη Χιλή,

το 37% στην Αυστραλία,

το 36% στο Βέλγιο,

το 34% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νέα Ζηλανδία,

το 28% στη Γερμανία,

το 20% στην Ισπανία,

το 17% στις Ηνωμένες Πολιτείες κ.ά.

το 76% στο Ανατολικό Τιμόρ.

ΠΟΥ: Το αλκοόλ σκοτώνει

Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 10% του αριθμού των θανάτων που οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως το 2015 (σε σχέση με τα επίπεδα του 2010). Παγκοσμίως, ΠΕΡΊΠΟΥ 3,3 εκατομμύρια θάνατοι το 2012 οφείλονταν στη χρήση αλκοόλ. Η κατανάλωση οινοπνεύματος οδηγεί σε εξάρτηση και παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 200 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της κίρρωσης του ήπατος και ορισμένων μορφών καρκίνου, σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ η χρήση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε εκδηλώσεις βίας και τραυματισμούς.

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως λόγω αλκοόλ

Ένα στα τρία Ελληνόπουλα πίνει αλκοόλ δύο φορές την εβδομάδα