ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ανεργία φέρνει μεγαλύτερη κατάθλιψη στους Αμερικανούς παρά στους Ευρωπαίους

Πιο έντονα φαίνεται πως είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις σε όσους χάνουν τη δουλειά τους στις ΗΠΑ συγκριτικά με τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας βρετανο-αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 13 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η ανεργία φέρνει μεγαλύτερη κατάθλιψη στους Αμερικανούς παρά στους Ευρωπαίους

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κάρλος Ριουμάλο-Χερλ του κέντρου ερευνών σε θέματα υγείας LSE Health της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, εστίασαν στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008 και επεκτάθηκε σταδιακά σε άλλες χώρες. Μια βασική συνέπεια της κρίσης ήταν η άνοδος της ανεργίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η οποία έπληξε ιδιαίτερα τα άτομα 50 έως 64 ετών, που δύσκολα μπορούν να ελπίζουν σε μία νέα δουλειά από τη στιγμή που απολύονται.

Όπως δημοσιεύεται στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology», η απώλεια εργασίας για οποιονδήποτε λόγο αυξάνει κατά 4,8% τα περιστατικά κατάθλιψης στις ΗΠΑ έναντι αύξησης 3,4% στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, όμως, όταν πρόκειται για ανεργία λόγω κλεισίματος εργοστασίου, τότε τα συμπτώματα κατάθλιψης αυξάνονται κατά 28,2% στις ΗΠΑ έναντι 7,5% στην Ευρώπη, δηλαδή στην Αμερική το ψυχολογικό τίμημα για έναν βιομηχανικό εργάτη που μένει χωρίς δουλειά, είναι περίπου τετραπλάσιο.

Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, καθοριστικό ρόλο για τη βαρύτητα της κατάθλιψης παίζει το αυτονόητο, ότι όσο λιγότερες αποταμιεύσεις και περιουσιακά στοιχεία έχει κάποιος απολυμένος, τόσο βαρύτερα η απόλυσή του επιδρά στον ψυχισμό του.

Τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν τον ζωτικό ρόλο που έχουν τα κοινωνικά προγράμματα, για να μετριάσουν όχι μόνο τις οικονομικές, αλλά και τις ψυχικές συνέπειες της απώλειας εργασίας, ιδίως για όσους ανέργους δεν διαθέτουν «μαξιλάρι» αποταμιεύσεων.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την μελέτη, ο μέσος Ευρωπαίος εργαζόμενος έχει δημιουργήσει μεγαλύτερο τέτοιο «μαξιλάρι» πριν τη σύνταξή του, σε σχέση με τον Αμερικανό, πράγμα που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο τελευταίος νιώθει τόσο μεγαλύτερη κατάθλιψη, όταν μένει χωρίς δουλειά.