ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δοκιμές με μπρόκολο για την πρόληψη του καρκίνου

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αρχίζουν κλινική μελέτη στην οποία θα δοκιμάσουν ένα σκεύασμα από μπρόκολο για την πρόληψη της υποτροπής ορισμένων μορφών καρκίνου.

Δοκιμές με μπρόκολο για την πρόληψη του καρκίνου

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι το σκεύασμα μπορεί να προστατεύσει τα ποντίκια από τον καρκίνο του στόματος και οι επιστήμονες θέλουν να δουν αν το ίδιο ισχύει για τους πάσχοντες από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, όσοι καρκίνοι αναπτύσσονται από το λαιμό και πάνω, δηλαδή στον φάρυγγα, στον λάρυγγα, στην στοματική κοιλότητα, στην γλώσσα κ.τ.λ.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ θα χορηγήσουν σε ομάδα ασθενών κάψουλες με σκόνη από σπόρους μπρόκολου για να διαπιστώσουν πόσο καλά ανεκτές γίνονται και εάν μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής των καρκίνων τους.

Όλοι οι ασθενείς έχουν κάνει επιτυχή θεραπεία για τον καρκίνο τους, διατρέχουν όμως αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το νεροκάρδαμο, έχουν υψηλή συγκέντρωση σουλφοραφάνης, ενός φυσικού συστατικού που έχει σχετισθεί με ισχυρή προστασία από τον καρκίνο.

Προγενέστερες μεγάλες μελέτες στην Κίνα έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη αμβλύνει τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών καρκινογόνων.

«Οι άνθρωποι που θεραπεύονται επιτυχώς για καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου στο στόμα ή στο λάρυγγα ο οποίος, δυστυχώς, συχνά αποδεικνύεται μοιραίος», δήλωσε η επικεφαλής του εγχειρήματος δρ Τζούλι Μπάουμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Ογκολογίας & Αιματολογίας στο Πίτσμπουργκ.

«Προσπαθούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε ένα ασφαλές, φυσικό συστατικό που υπάρχει στα σταυρανθή λαχανικά για να δημιουργήσουμε μία "ασπίδα προστασίας" πάνω στον βλεννογόνο όπου δημιουργούνται αυτοί οι καρκίνοι».

Η δρ Μπάουμαν και οι συνεργάτες της έχουν ήδη δοκιμάσει το σκεύασμα με το μπρόκολο σε μικρή ομάδα 10 υγιών εθελοντών, σε μία μελέτη που έγινε αποκλειστικά για να εξεταστεί αν είναι καλά ανεκτό ή όχι.

Όπως είπε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR 2015), αυτή η πρώτη δοκιμή ήταν επιτυχημένη και πλέον ήρθε η ώρα για την πρώτη δοκιμή σε ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου: Από ποια είδη καρκίνου προστατεύει η ασπιρίνη

Προκαλεί ή όχι τελικά η «τηλεόραση από κοντά» μυωπία; Οι επιστήμονες απαντούν!