ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Το 43% των γιατρών δεν λένε πάντα την αλήθεια στους ασθενείς

Έρευνα: Το 43% των γιατρών δεν λένε πάντα την αλήθεια στους ασθενείς

Το 43% των γιατρών στη Γαλλία παραδέχονται ότι δεν λένε πάντα την αλήθεια στους ασθενείς, όπως προκύπτει από έρευνα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά απάντησαν ότι δε θέλουν να τους αποθαρρύνουν ή να τους φοβίσουν και έτσι έχουν τη δυνατότητα να τους περιθάλψουν καλύτερα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο γιατρός στη Γαλλία δεν έχει πάντα την υποχρέωση να πει όλη της αλήθεια και αυτό παρά το νόμο Κουσνέρ που ψηφίστηκε το 2002 και επιβάλλει την πλήρη διαφάνεια για τους ασθενείς.

Ωστόσο ο γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να είναι ο «ταχυδρόμος της απελπισίας», όπως εξηγεί η ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, Αν-Μαρί Μερλ-Μπεράλ.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 21.500 γιατρών και έδειξε ότι πάνω από τέσσερις στους δέκα (το 43%) γιατρούς στη Γαλλία δε λένε πάντα την αλήθεια στους ασθενείς τους, ακριβώς για να μη γίνουν ο «ταχυδρόμος της απελπισίας».

Το αντίστοιχο ποσοστό στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξεπερνά το 10%, δηλαδή μόλις ένας στους δέκα γιατρούς παραδέχεται ότι δεν έχει πει όλη την αλήθεια σε ασθενή του.

Βέβαια, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, ο αγγλοσαξωνικός κόσμος, στην πλειοψηφία τους προτεστάντες, δεν εγκρίνουν τα ψέματα.
Ο διάλογος του γιατρού με τον ασθενή είναι πολύ σημαντικός για τον ασθενή, παρά το γεγονός ότι στο διαδίκτυο μπορεί να βρει σωρεία πληροφοριών είτε για να καθησυχάσει τον εαυτό του είτε για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την ασθένεια του είτε για να κάνει από μόνος του διάγνωση.

Ένα άλλο στοιχείο της έρευνας είναι το ιατρικό λάθος. Το 60% των αμερικανών γιατρών θεωρούν ότι είναι λάθος να μην το παραδεχτούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι μόλις 32%.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι επιβάλλεται να σας ρωτά ο γιατρός – αλλά δεν το κάνει!

Πιο ευχαριστημένοι με τη θεραπεία τους όσοι γνωρίζουν καλά τον γιατρό τους

Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen