ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνθρωποι με βιονική όραση και μνήμη – Υπερήρωες ανάμεσά μας!

Σίγουρα δεν θα συναντήσετε τον Χαλκ και τον Σπάιντερμαν στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας, υπάρχουν όμως ανάμεσά μας άνθρωποι με βιονικές αισθήσεις που τους επιτρέπουν να βιώνουν τα εξωτερικά ερεθίσματα πολύ διαφορετικά από εμάς τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς».

Άνθρωποι με βιονική όραση και μνήμη – Υπερήρωες ανάμεσά μας!

1. Απομνημόνευση προσώπων

Ορισμένοι άνθρωποι (super recognisers) μπορούν να θυμηθούν και να αναγνωρίσουν με απαράμιλλη ευκολία πρόσωπα που έχουν δει για πολύ λίγο. Η ανάμνηση επανέρχεται χωρίς καμία προσπάθεια ακόμη κι αν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη γνωριμία με ένα άτομο. Ένας «φυσιολογικός» άνθρωπος αναγνωρίζει περίπου το 20% των προσώπων που έχει δει στη ζωή του, ενώ οι super recognisers θυμούνται τα πρόσωπα σε ποσοστό 80%. Υπάρχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο δύο μικρές, εξειδικευμένες περιοχές που καθορίζουν την ευκολία αναγνώρισης των προσώπων. Οι δύο αυτές περιοχές ονομάζονται μαζί Ατρακτοειδής Περιοχή Προσώπων (Fusiform Face Area - FFA). Στους super recognisers, η εγκεφαλική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένη όταν βλέπουν ένα πρόσωπο.

2. Οξυμένη γεύση

Ο μέσος άνθρωπος διαθέτει 10.000 γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα του, οι οποίοι του επιτρέπουν να αναγνωρίζει τη γλυκιά, την πικρή, την ξινή κ.λπ. γεύση. Οι λεγόμενοι super-tasters διαθέτουν έως και διπλάσιους σε αριθμό γευστικούς κάλυκες κι έτσι γεύονται τα πάντα πιο έντονα. Περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες ανήκουν στην κατηγορία των super-tasters. Να σημειωθεί πως οι super-tasters είναι πιο πιθανό να καταφέρουν να παραμείνουν στα ιδανικά τους κιλά, καθώς έντονες γεύσεις, όπως γλυκά και λιπαρά γεύματα, τους φαίνονται υπερβολικές.

3. Υπερ-όραση

Λόγω γονιδιακής μετάλλαξης, ορισμένες γυναίκες έχουν την ικανότητα να βλέπουν τα χρώματα πολύ πιο ζωηρά κι έτσι καταφέρνουν να διακρίνουν ακόμη και απειροελάχιστες διαφορές ανάμεσα στις διάφορες αποχρώσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν τρία είδη κυττάρων στον αμφιβληστροειδή τους που τους επιτρέπουν να διακρίνουν τα χρώματα. Ορισμένα άτομα, όμως, διαθέτουν ένα επιπλέον είδος κυττάρων κι έτσι μπορούν να εντοπίσουν ακόμη περισσότερες διαφορές ανάμεσα στα χρώματα. Αυτό το είδος βιονικής όρασης εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο σε γυναίκες λόγω των χρωμοσωμάτων που υπάρχουν στο γενετικό τους κώδικα.