ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χιλή: Πέθανε η έφηβη με κυστική ίνωση που είχε ζητήσει άδεια για ευθανασία

H 14χρονη κοπέλα που είχε νοσηλευτεί με κυστική ίνωση και έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό όταν ζήτησε από την Χιλιανή Πρόεδρο Μισέλ Βασελέ να της επιτρέψει να θέσει τέλος στη ζωή της, πέθανε τελικά από την ασθένεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς της.

Χιλή: Πέθανε η έφηβη με κυστική ίνωση που είχε ζητήσει άδεια για ευθανασία

Σε ένα συγκινητικό βίντεο που ανέβασε στο YouTube τον Φεβρουάριο, η Βαλεντίνα Μαουρέιρα είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με την πρόεδρο για να την πείσει να κάνει ευθανασία, γιατί είχε "κουραστεί να ζει" με την ανίατη νόσο.

Ο πατέρας της, Φρέντυ Μαουρέιρα, είπε στουν δημοσιογράφους ότι η Βαλεντίνα πέθανε από επιπλοκές της ασθένειάς της, η οποία καταστρέφει τα πνευμόνια και άλλα όργανα, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή και δημιουργώντας σωρεία συμπτωμάτων.

Η κόρη του "βοήθησε πολύ άλλα παιδιά που πέθαιναν" με το μήνυμά της, το οποίο είδαν χιλιάδες άτομα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, και δημοσιοποίησε το θέμα της ευθανασίας στη Χιλή, όπου απαγορεύεται από το νόμο, είπε ο πατέρας του κοριτσιού.

Η κυστική ίνωση (cystic fibrosis) είναι η πιο συχνή, παγκοσμίως, κληρονομική θανατηφόρος νόσος της λευκής φυλής. Προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου. Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία της νόσου, εκτιμάται ότι περίπου 50-60 παιδιά το χρόνο γεννιούνται με κυστική ίνωση στην Ελλάδα ενώ το 4-5% του γενικού πληθυσμού θεωρείται ότι είναι φορέας του παθολογικού γονιδίου.