ΥΓΕΙΑ

Λίπος στο συκώτι: Η διατροφή που «φρενάρει» την κυστική ίνωση

Όλοι διαθέτουμε λίπος στο συκώτι, που αντιστοιχεί στο 5 έως 10% του βάρους μας. Όταν όμως το λίπος συσσωρεύεται, διεισδύει στα υγιή κύτταρα του ήπατος και μπλοκάρει τη φυσιολογική τους λειτουργία.

Λίπος στο συκώτι: Η διατροφή που «φρενάρει» την κυστική ίνωση

Πρόκειται για τη λιπώδη διήθηση, που μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στο ήπαρ και να οδηγήσει ακόμα και σε κίρρωση.

Η κατάσταση αφορά περίπου το 20% έως 40% των ανθρώπων που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες.

Η λιπώδης διήθηση δεν σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών.

Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιαπωνική διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη σε ανθρώπους με λίπος στο συκώτι.

Δώδεκα βασικά στοιχεία της ιαπωνικής διατροφής έχουν συμπεριληφθεί σε ένα σύστημα που ονομάζεται Δείκτης Ιαπωνικής Διατροφής (mJDI12), με το οποίο υπολογίζεται πόσο πιστά ακολουθεί κάποιος το ιαπωνικό διατροφικό μοντέλο.

Στις τροφές και τις ομάδες τροφίμων περιλαμβάνονται το ρύζι, η σούπα miso, τα τουρσιά, τα προϊόντα σόγιας, τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, τα φρούτα, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, τα φύκια, το πράσινο τσάι, ο καφές και το μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 0 έως 12, με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη εναρμόνιση με το ιαπωνικό διατροφικό μοντέλο.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρα Hideki Fujii και τον αναπληρωτή καθηγητή Yoshinari Matsumoto από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα, εξέτασαν τη σχέση της συγκεκριμένης διατροφής με τη μυϊκή μάζα και την εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης σε 136 ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι είχαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο σύστημα mJDI12 παρουσίασαν βραδύτερη εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης. Η μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων σόγιας, θαλασσινών και φυκιών συνδέθηκε με κατασταλτική δράση έναντι της ηπατικής ίνωσης, αλλά και υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας, που με τη σειρά της σχετίστηκε με βραδύτερη εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης.

Αν και η λιπώδης νόσος του ήπατος, στα αρχικά στάδια μπορεί να μη συνοδεύεται από συμπτώματα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις όπως το αίσθημα κόπωσης, η αδυναμία, η ναυτία, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η μειωμένη όρεξη, η δυσκολία συγκέντρωσης, ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, το οίδημα ή/και ο αποχρωματισμός του δέρματος σε λαιμό και μασχάλες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients.