ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ευρωπαίοι αγνοούν βασικά πράγματα για την παχυσαρκία

Οι Ευρωπαίοι αγνοούν βασικά πράγματα για την παχυσαρκία

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αγνοούν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία και στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας (EASO) που ρώτησαν σχετικώς 14.000 εθελοντές από επτά χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία) ανακάλυψαν πως λιγότερο από το 50% ήξεραν ότι η παχυσαρκία είναι ασθένεια, ενώ το 56% πιστεύουν λανθασμένα πως είναι λιγότερο επικίνδυνη από το τσιγάρο.

Η παχυσαρκία ωστόσο, μπορεί να μειώσει από 5 έως 20 χρόνια το προσδόκιμο ζωής.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Παχυσαρκία (σ.σ. έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Μαΐου), έδειξε ακόμα ότι πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την σημασία των κιλών που έχουν.

Έτσι, το 20% όσων πίστευαν πως έχουν υγιές σωματικό βάρος ήσαν στην πραγματικότητα υπέρβαροι, ενώ το 30% όσων νόμιζαν ότι είναι υπέρβαροι ή ότι είχαν «λίγα κιλά παραπάνω» έπασχαν από παχυσαρκία.

Μολονότι, δε, οι περισσότεροι πίστευαν πως ο συνδυασμός δίαιτας-γυμναστικής είναι ο καλύτερος για να αποκτήσει κανείς και να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, ελάχιστοι πίστευαν ότι υπάρχουν και πρόσθετοι αποτελεσματικοί τρόποι, όπως η λογική κατανάλωση αλκοόλ (μόνο το 23% των ερωτηθέντων το ήξεραν), η καλή ενυδάτωση (25%) και ο επαρκής ύπνος (30%).

Η επικεφαλής του ιρλανδικού τομέα της EASO δρ Γκρέις Ο' Μάλεϊ, χαρακτήρισε τα ευρήματα αυτά ανησυχητικά. «Υπάρχουν σοβαρές, εκτεταμένες παρανοήσεις για την φύση, τον αντίκτυπο, τις αιτίες και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, που υπονομεύουν τις προσπάθειες ενημέρωσης γι' αυτήν», είπε.

«Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί την παχυσαρκία ως ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τις ατομικές επιλογές στον τρόπο ζωής και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν συμβάλλοντες παράγοντες όπως η γενετική, η λήψη φαρμάκων, η έλλειψη ύπνου, οι ορμονικές διαταραχές και τα προβλήματα ψυχικής υγείας».

Ιδιαιτέρως σοβαρό, όμως, χαρακτήρισε το γεγονός ότι «πολλοί αγνοούν πως η παχυσαρκία δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιολογικών προβλημάτων αλλά και καρκίνου».

Επισήμανε τέλος πως δεν υπάρχει παράμετρος της ζωής που να μην επηρεάζει αρνητικά η παχυσαρκία, αφού «πλήττει ακόμα και την ποιότητά της, λ.χ. διαταράσσοντας τον ύπνο (προκαλεί υπνική άπνοια) και ελαττώνοντας την αυτοεκτίμηση».

 

Διαβάστε επίσης:

Διαχείριση βάρους: Ο ρόλος του ενεργειακού ισοζυγίου και της σωματικής άσκησης

Έλλειψη βιταμίνης D και παχυσαρκία: Πώς συνδέονται

BEST OF NETWORK

PlusQueen