ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί τελικά να προστατεύει τη γυναικεία καρδιά

Η πρώιμη εμμηνόπαυση για τις γυναίκες αποτρέπει την πιθανότητα εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού, στη Βοστόνη.

Η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί τελικά να προστατεύει τη γυναικεία καρδιά

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού παλμού και προκύπτει από την ασταθή σύσπαση των άνω κοιλίων της καρδιάς. Η πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστόνης, μελέτησαν σχεδόν 18.000 μεσήλικες και ηλικιωμένες αμερικανίδες, και διαπίστωσαν ότι όσες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 44 ετών είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

«Το γεγονός ότι η πρώιμη εμμηνόπαυση λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά, μας προκαλεί έκπληξη. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα η πρώιμη εμμηνόπαυση έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ως γνωστόν η εμμηνόπαυση σημαίνει μείωση της παραγωγής οιστρογόνων. Οι συγκεκριμένες ορμόνες είναι γνωστές για τον προστατευτικό τους ρόλο έναντι των καρδιακών παθήσεων», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζορτζ Γουόνγκ.

Συνεπώς, προς το παρόν οι επιστήμονες αδυνατούν να απαντήσουν στο ερώτημα πως η πρώιμη εμμηνόπαυση μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

«Υποψιαζόμαστε ωστόσο ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος μπορεί να σχετίζεται με την συνολική διάρκεια έκθεσης της γυναίκας στα οιστρογόνα», συμπληρώνει ο ερευνητής.

«Τα στοιχεία είναι μεν ενδιαφέροντα αλλά θα πρέπει να τα ερμηνεύσουμε με προσοχή. Και αυτό γιατί η μελέτη αναδεικνύει μια σχέση μεταξύ πρώιμης εμμηνόπαυσης και κολπικής μαρμαρυγής, δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος», σχολιάζει η Δρ Ανν Τζιλλις πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να διευκρινίσουν γιατί ο χρόνος που μπαίνει η γυναίκα στη εμμηνόπαυση διαφέρει. Ενδεχομένως επιπρόσθετοι παράγοντες να παίζουν ρόλο.

Ο Δρ Γουόνγκ πάντως συνεκτίμησε τέτοιες παραμέτρους, όπως τα περιττά κιλά, η υπέρταση, ο διαβήτης και η ορμονική θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση. Και εξακολουθούσε να ισχύει ο συσχετισμός μεταξύ πρώιμης εμμηνόπαυσης και μειωμένης πιθανότητας κολπικής μαρμαρυγής.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Οι 4 ερωτήσεις που ντρέπονται να κάνουν οι γυναίκες

Η άγνωστη παρενέργεια της πρόωρης εμμηνόπαυσης