ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενέσεις μπότοξ για την αντιμετώπιση της ακράτειας

Οι ενέσεις μπότοξ είναι γνωστές για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες, σύμφωνα με νεώτερα επιστημονικά ευρήματα όμως, μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της ακράτειας ούρων.

Ενέσεις μπότοξ για την αντιμετώπιση της ακράτειας

Δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, αποδεικνύουν ότι οι ενέσεις μπότοξ απευθείας στο μυ της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος θεραπείας της πάθησης.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου «NYU Langone» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Βίκτορ Νίττι, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 227 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ενέσεις Botox (κατά μέσο όρο λιγότερες από δύο ετησίως) για τέσσερα χρόνια.

Σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς εμφάνισαν 50% ή και μεγαλύτερη μείωση στα καθημερινά επεισόδια ακράτειας ούρων. Το 44%-52% των ασθενών ανέφεραν απουσία επεισοδίων.

Επίσης, διπλασιάστηκε το σκορ της ποιότητας ζωής και τριπλασιάστηκε μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης.

Οι συχνότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν λοιμώξεις του ουροποιητικού, κάτι που όμως δεν επιδεινώθηκε με την συνέχιση της θεραπείας.

Στη δεύτερη μελέτη που έγινε πάλι από την ομάδα του Δρ Νίττι, με τη συμμετοχή 250 ασθενών, εξετάστηκε η επίδραση της θεραπείας με μια έως έξι ενέσεις Botox, σε διάστημα τριών ετών.

Και πάλι απεδείχθη ότι η μακροχρόνια θεραπεία με ενέσεις Botox συντέλεσε σε διαρκή πτώση των επεισοδίων ακράτειας, με τη μια ένεση να παράγει σταθερά αποτελέσματα για μια περίοδο ενός έτους, στο ένα τρίτο των ασθενών.

Η ακράτεια ούρων είναι αποτέλεσμα της συχνής ή ακούσιας σύσπασης της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την διαρκή έπειξη για ούρηση ή την διαρροή ούρων.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα περιορίσετε την μερική ακράτεια ούρων

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε