ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες για τους σκύλους

Ο σκύλος είναι από τα πιο αγαπημένα κατοικίδια και δικαιολογημένα. Είναι εξαιρετική συντροφιά και συμβάλλει στην ευεξία αλλά και τη βελτιωμένη σωματική μας υγεία.

Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες για τους σκύλους

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αφήνουμε φαγητό εκτεθειμένο σε σημεία που μπορεί να φτάσει ο σκύλος, καθώς ορισμένες τροφές που για εμάς είναι παντελώς ακίνδυνες μπορούν να απειλήσουν τη ζωή του αγαπημένου μας κατοικιδίου.

c66ab937ac45d7268a80b0a5e42ded9b L

Δείτε ποιες είναι αυτές σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό ASPCA, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της προστασίας των ζώων από την κακοποίηση.

1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει μια τοξίνη που ονομάζεται περσίνη. Οι διάφορες ποικιλίες αβοκάντο περιέχουν και διαφορετικά επίπεδα περσίνης. Ορισμένα ζώα, όπως τα πτηνά και τα κουνέλια, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην τοξίνη αυτή. Στο σκύλο μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές εάν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.

2. Ωμή ζύμη

Η μαγιά που χρησιμοποιείται σε διάφορες ζύμες, όπως η ζύμη του ψωμιού, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο στομάχι του σκύλου. Εάν οι μύκητες αναπαραχθούν έπειτα από την κατανάλωση της ωμής ζύμης, είναι πιθανό να προκαλέσουν πρήξιμο και επακόλουθη μείωση της ροής του αίματος στα τοιχώματα του στομάχου. Η διόγκωση του στομάχου μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στο διάφραγμα, δυσκολεύοντας την αναπνοή του σκύλου.

3. Σοκολάτα

Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη της σοκολάτας είναι ουσίες τοξικές για το σκύλο. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των ουσιών περιέχει, άρα είναι και πιο επικίνδυνη για το σκύλο. Αναλόγως του είδους και της ποσότητας της σοκολάτας που έφαγε ο σκύλος, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως εμετό, αυξημένη δίψα, κοιλιακή δυσφορία και νευρικότητα, μυϊκούς σπασμούς, αρρυθμίες, αυξημένη θερμοκρασία σώματος ή επιληπτική κρίση.

4. Σταφύλια και σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες έχουν συνδεθεί με την νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους. Η ευαισθησία που παρατηρείται διαφέρει βέβαια από σκύλο σε σκύλο. Στους σκύλους με αυξημένη ευαισθησία, εκδηλώνεται συνήθως εμετός, λήθαργος ή διάρροια εντός 12 ωρών.

5. Μακαντάμια

Σπανίως ο ξηρός καρπός απειλεί τη ζωή του σκύλου, μπορεί όμως να προκαλέσει έντονες ενοχλήσεις για διάστημα έως και 48 ώρες. Ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει αδυναμία στα πίσω πόδια, τρέμουλο και δέκατα.

6. Κρεμμύδι και σκόρδο

Το κρεμμύδι και το σκόρδο περιέχουν σύνθετες ουσίες που, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου. Το σκόρδο προκαλεί συνήθως πιο σοβαρά προβλήματα σε σύγκριση με το κρεμμύδι. Τα προβλήματα αρχίζουν συνήθως να εμφανίζονται 3 με 5 ημέρες μετά την κατανάλωση. Ο σκύλος μπορεί να μοιάζει αδύναμος, να διστάζει να κινηθεί ή να κουράζεται εύκολα. Επίσης, τα ούρα του μπορεί να είναι πορτοκαλί ή κόκκινα.

Διαβάστε επίσης:

Ένας σκύλος μας κρατά νέους
Πέντε μαθήματα αγάπης που μας διδάσκουν οι σκύλοι
Ο σκύλος μάς βοηθά να καταπολεμήσουμε το στρες