ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα σκυλιά κάνουν καλό στην υγεία μας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όσοι έχουν σκύλο γνωρίζουν τα πολύτιμα οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων.

Γιατί τα σκυλιά κάνουν καλό στην υγεία μας
Bigstock

Η άνευ όρων αγάπη, εμπιστοσύνη και πίστη που δείχνουν τα σκυλιά προς τον άνθρωπο, σε συνδυασμό με τον αχαλίνωτο ενθουσιασμό τους κατά την επιστροφή σας στο σπίτι κάθε μέρα, είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια.

Υπάρχει ένα ακόμα πλεονέκτημα του να έχεις ένα σκυλί δίπλα σου: Βελτιώνει τη συνολική σωματική και ψυχική σου υγεία. Να πώς:

Τα σκυλιά "σε βάζουν σε κίνηση"

Ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα είναι ότι τα σκυλιά σας αναγκάζουν να σηκωθείτε και να κινηθείτε. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο πιθανό να αναφέρουν τακτική σωματική δραστηριότητα σε σχέση με άτομα που δεν έχουν σκύλους.

Δραστηριότητες που σχετίζονται με την ιδιοκτησία σκύλων, όπως το τάισμα, η περιποίηση, το παιχνίδι και κυρίως το να τα βγάζετε για βόλτα, αυξάνουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη ροή του αίματος, προκαλεί συστολή των μυών και μειώνει τη δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Τα σκυλιά χρειάζονται επίσης τακτική άσκηση. Εκτός από την τυπική βόλτα, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και τρέξιμο στις εξόδους σας μαζί με τον σκύλο σας (ανάλογα με τη ράτσα του). Τα άτομα που κάνουν τακτικά αερόβια άσκηση έχουν βελτιωμένη αρτηριακή πίεση, μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καλύτερα ελεγχόμενο βάρος και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη και το άγχος.

Με την πάροδο του χρόνου, η άσκηση θα βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων. Και αν παρατηρήσετε ότι η συνηθισμένη διαδρομή για την βόλτα με τον σκύλο σας έχει γίνει εύκολη, μείνετε περισσότερο έξω ή επιλέξτε μια άλλη πιο απαιτητική διαδρομή. Μόνο καλό θα σας κάνει!

Όταν επιλέγετε ένα νέο κουτάβι ή σκύλο, εξετάστε προσεκτικά τις ενεργειακές του απαιτήσεις και τις απαιτήσεις άσκησης. Είναι καλύτερο όταν ο τρόπος ζωής και τα επίπεδα δραστηριότητάς σας ταιριάζουν με εκείνα του σκύλου που θα βάλετε στην οικογένειά σας.

dog-skylos

Τα σκυλιά βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους σας

Η άσκηση καίει θερμίδες και σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Σε μια μελέτη, οι ενήλικες που περπατούσαν τακτικά τα σκυλιά τους ήταν λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι από τους γείτονές τους, που δεν είχαν σκύλους. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν υγιεινή διατροφή και σάκχαρο στο αίμα σε ιδανικά επίπεδα, γεγονός που βελτιώνει τη συνολική υγεία της καρδιάς. Το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα θα μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, οστεοπόρωσης, καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού και του διαβήτη τύπου 2.

Αυτά τα 30 λεπτά ελαφρύ έως μέτριο περπάτημα με τον σκύλο μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να επιτύχετε βαθύτερο, πιο ξεκούραστο ύπνο. Οι γιατροί συνιστούν στους ενήλικες να στοχεύουν σε 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.

dog-skylos-volta

Τα σκυλιά προωθούν την κοινωνική σύνδεση

Η ιδιοκτησία ενός σκύλου έχει συνδεθεί με καλύτερη ψυχική υγεία και χαμηλότερη κοινωνική απομόνωση, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και γνωστικών προβλημάτων. Η κοινωνική απομόνωση είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για χειρότερα αποτελέσματα υγείας και πρόωρο θάνατο. Οι ιδιοκτήτες σκύλων αλληλεπιδρούν περισσότερο με άλλους ανθρώπους, όπως άλλους ιδιοκτήτες σκύλων και άτομα που συναντούν στις βόλτες, και οι ιδιοκτήτες τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Για τους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι, υπάρχουν τέσσερις σημαντικοί τρόποι με τους οποίους τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στην ψυχική σας υγεία:

  • Μείωση του εργασιακού άγχους: Δύο στους τρεις υπαλλήλους λένε ότι η εργασία τους αγχώνει και το 40% λέει ότι η δουλειά τους εμποδίζει την υγεία τους. Τα κατοικίδια στο χώρο εργασίας, ακόμη και στο σπίτι, μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν την ικανοποίηση των εργαζομένων.
  • Διαχείριση του άγχους: Με την αύξηση των θέσεων εργασίας από το σπίτι, περισσότεροι άνθρωποι έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα κατοικίδια μπορούν να παρέχουν τη συντροφιά και την υποστήριξη που χρειάζεστε.
  • Αύξηση της δραστηριότητας: Οι σκύλοι σας δίνουν έναν λόγο για να βγείτε έξω, να αναπνεύσετε καθαρό αέρα και να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα.
  • Καταπολέμηση της μοναξιάς: Ο δεσμός με τα κατοικίδια βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να αγγίξουν, να δουν, να ακούσουν ή να μιλήσουν με τα ζώα συντροφιάς τους, κάτι που φέρνει ευτυχία, σύνδεση και σωματική επαφή.
skylos

Υπάρχει επίσης έρευνα που δείχνει τα οφέλη της θεραπείας με τη βοήθεια ζώων κατά την αποκατάσταση για παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτικές διαταραχές, εγκεφαλικό τραύμα και λοιμώξεις. Οι σκύλοι μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο μέρος των προγραμμάτων καρδιακής αποκατάστασης, εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας. Μπορούν να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν ακόμη και να συμμετέχουν στις συνεδρίες αποκατάστασης ή θεραπείας.

Μεγάλη απόφαση, αλλά μόνο κερδισμένοι θα βγείτε στο τέλος

Το να καλωσορίσετε έναν σκύλο στο σπίτι σας είναι μια μεγάλη απόφαση και θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις ευθύνες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα πολλά υπέροχα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την ιδιοκτησία σκύλου.

Πηγή: mayoclinic.org