ΥΓΕΙΑ

Ο ύπνος δίπλα σε έναν σκύλο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αϋπνίας

Περίπου το 56% των ιδιοκτητών σκύλων αναφέρουν ότι κοιμούνται δίπλα στον σκύλο τους. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Barbara Santini ο ύπνος αγκαλιά με το αγαπημένο μας κατοικίδιο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της αϋπνίας.

Ο ύπνος δίπλα σε έναν σκύλο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αϋπνίας

Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων γνωρίζει ότι οι τετράποδοι φίλοι μας είναι μέλος της οικογένειάς μας.

Αρκετοί κηδεμόνες ζώων έχουν διαπιστώσει, στην πράξη, ότι το να αφήνουν τον σκύλο τους να κοιμάται μαζί τους στο κρεβάτι μπορεί πραγματικά να προσφέρει οφέλη για την υγεία.

Η ψυχολόγος Barbara Santini εξηγεί τους πέντε λόγους για τους οποίους είναι ωφέλιμο οι άνθρωποι να κοιμούνται δίπλα στον χνουδωτό τους φίλο.

1. Βελτιωμένος ύπνος

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο σκύλος που κοιμάται στο κρεβάτι δίπλα μας μπορεί να μετριάσει το άγχος μας, να βελτιώσει τη διάθεση και να δημιουργήσει ένα καλό περιβάλλον για ξεκούραση, καταπολεμώντας την αϋπνία.

Η Barbara εξήγησε: «Ο ύπνος με κατοικίδια ζώα ενθαρρύνει την παραγωγή και την απελευθέρωση περισσότερης ωκυτοκίνης και όταν τα επίπεδά της είναι υψηλά, είναι πιο πιθανό να νιώσουμε χαλαρό το σώμα μας».

skylos

2. Ενισχυμένη ανοσία

Το μοίρασμα του κρεβατιού μας με το κατοικίδιό μας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

«Η παρουσία ζώων συντροφιάς μέσα στο σπίτι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει η Barbara. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τα μωρά είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αλλεργίες όταν μεγαλώνουν μαζί τους.

3. Αυξημένη άνεση και ασφάλεια

Οι γούνινοι φίλοι μας μπορούν να μάς βοηθήσουν να νιώσουμε μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Barbara δήλωσε: «Τα κατοικίδια ζώα δημιουργούν μια ασφαλή και ζεστή ατμόσφαιρα βελτιώνοντας τον καρδιακό μας παλμό με την προστατευτική τους φύση. Τα σκυλιά αυξάνουν το αίσθημα της θαλπωρής, ειδικά στους ανθρώπους που αισθάνονται μοναξιά. Αν έχουμε έναν εφιάλτη, τα σκυλιά μπορούν να μας ξυπνήσουν, βοηθώντας στην άμβλυνση του προβλήματος».

skylos

Πιο καθαρά κλινοσκεπάσματα

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι πιο πιθανό να καθαρίζουν πιο συχνά το σπίτι τους λόγω των τριχών ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα ζώα αποβάλουν μέρος του τριχώματός τους.

«Εννέα στους δέκα πλένουμε τα σεντόνια μας κάθε δύο εβδομάδες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετά υγιεινό και δεν θα κρατήσει τα αλλεργιογόνα μακριά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», εξήγησε η ψυχολόγος.

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που αποκομίζουν οφέλη όταν μοιράζονται το κρεβάτι τους με ένα λατρεμένο κουτάβι καθώς και τα ζώα ωφελούνται αναπτύσσοντας υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης διευκολύνοντας την επικοινωνία, την εκπαίδευση, καθώς και τη βελτίωση της σχέσης με τα μέλη της οικογένειας.

Η Barbara εξήγησε: «Οι ορμόνες που απελευθερώνονται για τους ανθρώπους έχουν την ίδια επίδραση στα ζώα. Οι σκύλοι θα αισθάνονται ως μέρος μιας αγέλης και οι γάτες θα νιώθουν πιο προστατευμένες».

Πηγή:mirror.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ