ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Καλεί όλες τις χώρες να επαγρυπνούν για τον MERS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως σημειώθηκαν καθυστέρηση και αβλεψίες στην αντιμετώπιση από τη Νότια Κορέα του κορονοϊού MERS και κάλεσε όλες τις χώρες να προετοιμαστούν καλύτερα.

ΠΟΥ: Καλεί όλες τις χώρες να επαγρυπνούν για τον MERS

Τα συμπεράσματα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από μία σύνοδο της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ για τον κορονοϊό MERS, καθώς αυξάνεται η ανησυχία όσον αφορά την ικανότητα των νοτιοκορεατικών αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, η οποία εξαπλώνεται στη Νότια Κορέα με ρυθμό ταχύτερο απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Σαουδικής Αραβίας.

Η επιδημία εξέπληξε όλους στη Νότια Κορέα, κάτι το οποίο συνέβαλε σε μία καθυστέρηση στο να υπάρξει απόκριση στην επιδημία, δήλωσε ο Κεΐτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για την υγειονομική ασφάλεια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Είναι πραγματικά ένα σήμα συναγερμού για όλες τις χώρες, πρόσθεσε, καλώντας όλες τις χώρες να προετοιμαστούν για τέτοιες επιδημίες και να προσαρμοστούν σε ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης.

«Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα πως η κατάσταση είναι ανησυχητική αλλά δεν δημιουργεί μία διεθνούς εμβέλειας επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία», είπε ωστόσο.

Στα συμπεράσματά της που αφορούν τη διαχείριση της επιδημίας από τη Νότια Κορέα, η επιτροπή επικρίνει την έλλειψη γνώσης εκ μέρους του υγειονομικού προσωπικού και του κοινού για τον κορονοϊό MERS και τις ανεπάρκειες στον τομέα της πρόληψης των μολύνσεων και των μέτρων ελέγχου στα νοσοκομεία.

Οι ειδικοί σημείωσαν επίσης το γεγονός ότι οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό βρίσκονταν σε επαφή με άλλα πρόσωπα στις κατάμεστες αίθουσες επειγόντων περιστατικών που διαθέτουν πολλά κρεβάτια.

Εξάλλου, η οικογένεια των ασθενών και οι συγγενείς τους μπορούσαν να διαμείνουν στα δωμάτια των νοσοκομείων, διευκολύνοντας τη μετάδοση του κορονοϊού.

Η επιτροπή σημειώνει ωστόσο πως έπειτα από μία περίοδο οργάνωσης η Νότια Κορέα ξεκίνησε εντατικές ενέργειες προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο αυτή την επιδημία.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα τον 20ό θάνατο που οφείλεται στον κορονοϊό MERS, καθώς αυξάνεται η ανησυχία όσον αφορά την ικανότητα των νοτιοκορεατικών αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Σχεδόν το σύνολο των μολύνσεων συνέβη σε νοσοκομειακό περιβάλλον, όμως οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με τον ιό τις τελευταίες ημέρες δεν τέθηκαν σε καραντίνα και συνέχισαν τις δραστηριότητές τους κανονικά, κάτι που αυξάνει την αγωνία στον πληθυσμό.

Όχι λιγότεροι από 6.500 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα, σε ιατρικά κέντρα ή στα σπίτια τους, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές αρχές.

Από τη στιγμή που ο πρώτος ασθενής διαγνώστηκε με τον ιό στις 20 Μαΐου κατά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στο σαουδαραβικό βασίλειο, η επιδημία προχώρησε με έναν ασυνήθιστα αμείωτο ρυθμό.

Ο κορονοϊός MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) είναι ένας πιο θανατηφόρος αλλά λιγότερο μεταδοτικός ιός από εκείνον του σοβαρού και οξέος αναπνευστικού συνδρόμου SARS, που προκάλεσε σχεδόν 800 θανάτους παγκοσμίως το 2003.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον MERS, το ποσοστό θνησιμότητας του οποίου είναι περίπου 35%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στη Σαουδική Αραβία, περισσότεροι από 950 άνθρωποι μολύνθηκαν από το 2012 και 412 πέθαναν.