ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδηγός με τα συμπτώματα 37 καρκίνων

Αναλυτικό οδηγό με τα ύποπτα συμπτώματα για 37 διαφορετικές μορφές καρκίνου παρέλαβαν οι οικογενειακοί γιατροί στη Βρετανία από την αρμόδια υγειονομική Αρχή της χώρας.

Οδηγός με τα συμπτώματα 37 καρκίνων

Ο στόχος της κίνησης είναι να περιοριστούν δραστικά οι καθυστερήσεις στη διάγνωση λόγω άγνοιας, οι οποίες υπολογίζεται ότι κοστίζουν ετησίως τη ζωή σε 5.000 ανθρώπους.

Το NICE (Βρετανικό Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Υπεροχής) αναφέρει πως πολλοί γιατροί ξέρουν μόνο κάποια πολύ γνωστά συμπτώματα του καρκίνου (π.χ. έναν ψηλαφητό όγκο στον μαστό), αλλά αγνοούν τα υπόλοιπα.

Έτσι, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να λένε λ.χ. σε ασθενείς με επίμονο πόνο στην κοιλιά, κόπωση και ανεξήγητη απώλεια βάρους ότι δεν έχουν τίποτα, για να ανακαλύψουν μήνες αργότερα πως υπήρχε ένας όγκος σε κάποιο όργανο της κοιλιάς ο οποίος πλέον έχει εξαπλωθεί.

Η Βρετανία έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο στην Ευρώπη και το NICE υπολογίζει ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθυστερημένη διάγνωση, η οποία κοστίζει ετησίως τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους.

Στις τουλάχιστον μισές από αυτές τις περιπτώσεις, η καθυστέρηση οφείλεται στην άγνοια των γιατρών, προσθέτει.

Γι' αυτό τον λόγο συνέταξε τον οδηγό, ο οποίος έχει έκταση 89 σελίδων και περιγράφει αναλυτικά τα συμπτώματα και τους τύπους καρκίνου που μπορεί να τα προκαλούν.

Ο οδηγός εξηγεί επίσης τι πρέπει να κάνουν οι οικογενειακοί γιατροί αναλόγως με τους πιθανούς συνδυασμούς συμπτωμάτων των ασθενών, καθώς και πόσο επείγον είναι να παραπέμψουν τους ασθενείς τους για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ένας ψηλαφητός όγκος στον μαστό, λ.χ., και η ανεξήγητη αιμορραγία από το έντερο πρέπει να σημαίνουν αμέσως τον συναγερμό, διότι είναι πιθανό να οφείλονται σε καρκίνο στο μαστό ή στο παχύ έντερο αντιστοίχως.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται εντός 48 ωρών, λέει το NICE.

Αντίστοιχα, έλεγχος εντός δύο εβδομάδων πρέπει να γίνεται λ.χ. στους καπνιστές με επίμονο βήχα, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος (υπόνοιες για καρκίνο του πνεύμονα) και στις γυναίκες άνω των 50 ετών με αλλαγές στη μορφολογία του μαστού (υπόνοιες για καρκίνο μαστού).

Επίσης στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με απότομη απώλεια βάρους, ναυτία, πόνο στην πλάτη ή πόνο στην κοιλιά (υπόνοιες για καρκίνο του παγκρέατος) και στα νεαρά κορίτσια (κάτω των 30 ετών) με ένα ανεξήγητο μόρφωμα στο στήθος (υπόνοιες για καρκίνο μαστού).

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του δέρματος: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα

Καρκίνος στους λεμφαδένες: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια