ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά οι υπέρβαροι ήρωες κινουμένων σχεδίων

Οι υπέρβαροι ήρωες των κινουμένων σχεδίων (π.χ. Σίμσονς, Σρεκ, Πόρκυ Πιγκ) ενδεχομένως να ενθαρρύνουν τα παιδιά να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές, ενισχύοντας την πιθανότητα παχυσαρκίας.

Αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά οι υπέρβαροι ήρωες κινουμένων σχεδίων

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Consumer Psychology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο είναι η πρώτοι που εδραιώνουν σχέση μεταξύ ανθυγιεινής διατροφής και παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων με υπέρβαρους ήρωες.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα στα προβαλλόμενα πρότυπα από τις σειρές κινουμένων σχεδίων. Έτσι, τείνουν να αντιλαμβάνονται ως υπέρβαρους τηλεοπτικές φιγούρες με ωοειδές σχήμα, χωρίς απαραίτητα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Επειδή το ερευνητικό πεδίο είναι καινούριο, δεν ήμασταν βέβαιοι για το αν τα παιδιά θα αντιλαμβάνονται τις νόρμες που αφορούν στο σωματικό βάρος. Προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι μπορούν να αποδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά στους ήρωες των κινουμένων σχεδίων» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Μάργκαρετ Κάμπελ.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα 300 παιδιών, 8, 12 και 13 ετών πριν παρακολουθήσουν έναν εμφανώς παχύσαρκο ήρωα κινουμένων σχεδίων, να δουν έξι ζεύγη εικόνων και λέξεων, όπως πέφτω για ύπνο αντί να δω τηλεόραση, αναψυκτικό αντί για γάλα, παίζω εντός αντί παίζω εκτός σπιτιού.

Στη συνέχεια τα παιδιά έπρεπε να ζωγραφίσουν τι είχαν αποκομίσει από τις φωτογραφίες ενώ μπορούσαν να φάνε και μπισκότα παράλληλα.

Τελικά, τα παιδιά έφαγαν λιγότερα μπισκότα όταν δεν είχαν παρακολουθήσει κάποια σειρά κινουμένων σχεδίων με παχύσαρκο ήρωα, εν αντιθέσει με όταν είχαν την δυνατότητα πρώτα να δουν κινουμένα σχέδια και μετά να ζωγραφίσουν τρώγοντας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος. Και θα πρέπει να ενημερώσουμε τους γονείς ότι θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικοί ως προς τον συσχετισμό τροφής και ψυχαγωγίας, ειδικά όταν εμπλέκονται ήρωες παιδιών προγραμμάτων που δεν πληρούν την εικόνα του υγιούς ατόμου» εξηγεί η Δρ Κάμπελ.

Διαβάστε επίσης:
Η παιδική παχυσαρκία χωρίζεται σε δύο «φάσεις»
Τραγική η άγνοια των γονέων για την παιδική παχυσαρκία