ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιο σοβαρό κίνδυνο κρύβει η καθιστική ζωή για τις γυναίκες

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης έχει ενοχοποιηθεί για μία σειρά επικίνδυνων συνεπειών για την υγεία.

Ποιο σοβαρό κίνδυνο κρύβει η καθιστική ζωή για τις γυναίκες

Όσο περισσότερο κάθεται κάποιος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να φράξουν οι αρτηρίες της καρδιάς του, να συρρικνωθεί ο εγκέφαλός του και αναπτύξει καρκίνο.

Όπως υποστηρίζουν ωστόσο αμερικανοί ερευνητές, η καθιστική ζωή δεν φαίνεται να επηρεάζει το ίδιο άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Άλπα Πατελ, διευθύντρια της μελέτης Cancer Prevention Study-3, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 146.000 άνδρες και γυναίκες, χωρίς καρκίνο στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1992 έως το 2009. Στο διάστημα αυτό, σχεδόν 31.000 συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρκίνο.

Όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κάποιος κατά τον ελεύθερό του χρόνο καθιστός, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου αυξανόταν κατά 10% για τις γυναίκες, μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων όπως η σωματική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος. Δεν εντοπίστηκε ανάλογος συσχετισμός στους άνδρες.

Μεταξύ των γυναικών, οι καρκίνοι που σχετίστηκαν με τον χρόνο που περνούσαν καθιστές ήταν το πολλαπλό μυέλωμα, το διηθητικός καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών.

«Χρειάζεται έρευνα σε βάθος για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, ως προς την καθιστική ζωή και τον καρκίνο» σημειώνει η ερευνήτρια.

Διαβάστε επίσης:
Οι γιατροί προειδοποιούν: Το καθισιό φράζει τις αρτηρίες της καρδιάς
Καθιστική ζωή: Δείτε τι προκαλεί στο σώμα (βίντεο)