ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις επηρεάζονται από τα… γονίδιά μας

Μια νέα και αρκετά πρωτότυπη έρευνα που δημοσιεύεται από τη βρετανική Βασιλική Εταιρία υποδεικνύει ότι η ροπή ενός ανθρώπου προς ένα πιο συντηρητικό ή πιο φιλελεύθερο πολιτικό κίνημα επηρεάζεται σημαντικά από το γενετικό του υπόβαθρο.

Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις επηρεάζονται από τα… γονίδιά μας

Η θεωρία ότι βιολογικοί παράγοντες, όπως τα γονίδια, είναι πιθανό να επηρεάσουν εν μέρει τις πολιτικές ιδέες εξετάζεται εδώ και χρόνια στους επιστημονικούς κύκλους.

Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά μας, όπως το χρώμα του δέρματος και το ύψος, εξαρτώνται από τα γονίδιά μας. Υπάρχει άραγε γονίδιο που καθορίζει τι θα ψηφίσουμε;

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, ο Ρίτσαρντ Εμπστάιν του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και οι συνάδελφοί του μελέτησαν το γονιδίωμα 1.771 φοιτητριών του πανεπιστημίου που ανήκουν στην μεγάλη κινεζική εθνότητα Χαν (ώστε να υπάρχει μία σχετικά ομοιογενής ομάδα). Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα γονίδια και τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γονίδιο DRD4, υπεύθυνο για τη μετάδοση της ντοπαμίνης, μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές μας επιλογές και αυτό κυρίως στις γυναίκες. Η ντοπαμίνη επηρεάζει νευρολογικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η μάθηση και η δημιουργικότητα.

Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις, λοιπόν, μπορεί να συνδέονται με τις παραλλαγές αυτού του γονιδίου.

Δεκάδες προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη υποδείξει ότι υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στις πολιτικές μας απόψεις και ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Έτσι, οι συντηρητικοί, οι οποίοι έχουν την τάση να αγαπούν την τάξη και την οργανωμένη ζωή, διακρίνονται από μεγαλύτερη συνεκτικότητα στη λήψη αποφάσεων. Οι φιλελεύθεροι, αντιθέτως, δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή στην αμφιρρέπεια και την πολυπλοκότητα και προσαρμόζονται πιο εύκολα σε απροσδόκητες καταστάσεις.

Οι ερευνητές επισημαίνουν βέβαια ότι οι πολιτικές τάσεις καθενός εξαρτώνται επίσης από συγκυριακούς και μορφωτικούς παράγοντες. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν για να κατανοηθούν οι διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις», τονίζουν οι ερευνητές, σημειώνοντας όμως ότι «η βιολογία δεν μπορεί να αγνοηθεί».