ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή μέθοδος μετατροπής λευκού λίπους σε "υγιές" καφέ

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecullar Cell, το οποίο διευθύνεται από τον Έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, Λάμπρο Σιδώση, δείχνει ότι το ανδρικό «σωσίβιο» στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να μετατραπεί σε σωτήριο λίπος για την υγεία, με την εφαρμογή μίας πρωτοποριακής μεθόδου.

Πρωτοποριακή μέθοδος μετατροπής λευκού λίπους σε "υγιές" καφέ

Το λευκό λίπος συνδέεται με την παχυσαρκία, ενώ το καφέ λίπος είναι σε θέση να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να αυξήσει τον μεταβολισμό. Μπορεί να αυξήσει το κάψιμο του περισσεύματος θερμίδων, όταν ενεργοποιείται από την έκκριση αδρεναλίνης, αν και τα ποσοστά αυτού του λίπους στους ενήλικες είναι σχετικά μικρά.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, είναι δυνατόν για το λευκό λίπος να μετατραπεί σε μια μορφή καφέ λίπους, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που βασίζεται σε ανακαλύψεις από θύματα εγκαυμάτων.

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα υφίστανται υψηλά επίπεδα στρες σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, με την αδρεναλίνη να αυξάνεται μαζικά για αρκετές εβδομάδες μετά τον τραυματισμό.

Οι ερευνητές μελέτησαν 72 ασθενείς με βαριά εγκαύματα που καλύπτουν το 50% περίπου του σώματός τους και 19 υγιείς ανθρώπους, λαμβάνοντας δείγματα του λίπους σε διαφορετικά στάδια της ανάρρωσης.

Μετά τη μελέτη των δειγμάτων, το λευκό λίπος των ασθενών με εγκαύματα σταδιακά άλλαξε, έχοντας αποκτήσει υψηλότερα επίπεδα μιτοχονδρίων -τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων, τα οποία βοηθούν να κάψετε ενέργεια- που πλέον το κάνει να έχει χαρακτηριστικά καφέ λίπους.

Ο καθηγητής Σιντώσης δήλωσε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι είναι δυνατόν να αλλάξει το ανθρώπινο λίπος και να μετατραπούν τα χαρακτηριστικά του.

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστούν οι μηχανισμοί που δημιουργούν αυτή την αλλαγή και να κατασκευαστούν τα ανάλογα φάρμακα τα οποία θα μιμούνται την επίδραση που έχουν τα εγκαύματα στο κακό, λευκό λίπος.