ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή μέθοδος μετατροπής λευκού λίπους σε "υγιές" καφέ

Πρωτοποριακή μέθοδος μετατροπής λευκού λίπους σε "υγιές" καφέ

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecullar Cell, το οποίο διευθύνεται από τον Έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, Λάμπρο Σιδώση, δείχνει ότι το ανδρικό «σωσίβιο» στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να μετατραπεί σε σωτήριο λίπος για την υγεία, με την εφαρμογή μίας πρωτοποριακής μεθόδου.

Το λευκό λίπος συνδέεται με την παχυσαρκία, ενώ το καφέ λίπος είναι σε θέση να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να αυξήσει τον μεταβολισμό. Μπορεί να αυξήσει το κάψιμο του περισσεύματος θερμίδων, όταν ενεργοποιείται από την έκκριση αδρεναλίνης, αν και τα ποσοστά αυτού του λίπους στους ενήλικες είναι σχετικά μικρά.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, είναι δυνατόν για το λευκό λίπος να μετατραπεί σε μια μορφή καφέ λίπους, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που βασίζεται σε ανακαλύψεις από θύματα εγκαυμάτων.

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα υφίστανται υψηλά επίπεδα στρες σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, με την αδρεναλίνη να αυξάνεται μαζικά για αρκετές εβδομάδες μετά τον τραυματισμό.

Οι ερευνητές μελέτησαν 72 ασθενείς με βαριά εγκαύματα που καλύπτουν το 50% περίπου του σώματός τους και 19 υγιείς ανθρώπους, λαμβάνοντας δείγματα του λίπους σε διαφορετικά στάδια της ανάρρωσης.

Μετά τη μελέτη των δειγμάτων, το λευκό λίπος των ασθενών με εγκαύματα σταδιακά άλλαξε, έχοντας αποκτήσει υψηλότερα επίπεδα μιτοχονδρίων -τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων, τα οποία βοηθούν να κάψετε ενέργεια- που πλέον το κάνει να έχει χαρακτηριστικά καφέ λίπους.

Ο καθηγητής Σιντώσης δήλωσε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι είναι δυνατόν να αλλάξει το ανθρώπινο λίπος και να μετατραπούν τα χαρακτηριστικά του.

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστούν οι μηχανισμοί που δημιουργούν αυτή την αλλαγή και να κατασκευαστούν τα ανάλογα φάρμακα τα οποία θα μιμούνται την επίδραση που έχουν τα εγκαύματα στο κακό, λευκό λίπος.

 

BEST OF NETWORK

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα γίνει η άρση lockdown -Όταν η κατάσταση ξεφεύγει δύσκολα επανέρχεται

Κορονοϊός: Τραγική κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πάνω από 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους, 101 θανάτους και 2.135 νέες μολύνσεις

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ

Νέες τουρκικές NAVTEX: Θέλουν να «μπλοκάρουν» ελληνικές ασκήσεις – Απαιτούν αποστρατικοποίηση

ΟΑΕΔ - Επίδομα - Δώρο Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής

Αποκλειστικό Newsbomb.gr για προσωρινές συντάξεις: Τα ποσά, οι αυξήσεις και οι ημερομηνίες πληρωμής

Τρόμος: Έσκασε ηλεκτρική σκούπα και πήγε να σκοτώσει 44χρονη μητέρα

Χριστουγεννιάτικες αγορές με sms και τη μέθοδο click away - Πώς θα ψωνίσουμε τις γιορτές

Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 90.000 χλμ. την ώρα

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι βουλευτές που φοράνε πάλι ιατρικές ποδιές λόγω Covid 19