ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαχαίρι στις εκτός έδρας αποζημιώσεις - Γενναίος εξορθολογισμός από την κυβέρνηση

Μαχαίρι στις δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός επικράτειας, θέτει το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», το οποίο ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής από την Βουλή. 

Μαχαίρι στις εκτός έδρας αποζημιώσεις - Γενναίος εξορθολογισμός από την κυβέρνηση

Το εν λόγω νομοσχέδιο ως μέρος του Τρίτου Μνημονίου, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Μεταξύ άλλων, περικόπτονται οι εκτός έδρας αποζημιώσεις, ενώ ως έξοδα διανυκτέρευσης αναγνωρίζονται όταν η απόσταση από την έδρα των μετακινούμενων είναι μεγαλύτερη από 160 χιλμ. εφόσον αυτός κινείται με ιδιωτικής χρήσης ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο και μεγαλύτερο από 120 χιλμ., όταν κινείται με μέσο συγκοινωνίας. Για μετακίνηση από την Ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί, σε απόσταση μεγαλύτερη από 20 ναυτικά μίλια. Αν η μετακίνηση λαμβάνει χώρα και την ηπειρωτική και στην νησιωτική χώρα, η συνολική απόσταση από την έδρα του μετακινούμενου μέχρι τον τόπο προορισμού, υπολογίζεται σε χιλιόμετρα.

Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται στο ποσό των 40 ευρώ, ανεξάρτητα από την θέση, ή το βαθμό του μετακινούμενου.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ενώ γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί γενναίο εξορθολογισμό και στο θέμα των μετακινήσεων.