ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Θεαγένειο ο πρώτος και μοναδικός τομογράφος PET/CT στη Βόρεια Ελλάδα

Εγκαταστάθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Θεαγένειο ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής τομογράφος PET/CT στη Βόρεια Ελλάδα, ένα απεικονιστικό εργαλείο το οποίο συμβάλλει στη διάγνωση του καρκίνου, τη σταδιοποίησή του, το σχεδιασμό της θεραπείας αλλά και την πρώιμη ανίχνευση ύποπτων μεταστάσεων.

Στο Θεαγένειο ο πρώτος και μοναδικός τομογράφος PET/CT στη Βόρεια Ελλάδα

Πρόκειται για το πρώτο από τα δυο PET/CT που θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο αναμένεται να εγκατασταθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Με τη λειτουργία των δυο PET/CT στη Θεσσαλονίκη θα μειωθεί η ταλαιπωρία και το οικονομικό κόστος που επωμίζονται οι ασθενείς, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα ή να απευθυνθούν σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών για να υποβληθούν στην εξέταση.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του Θεαγενείου Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή, αποτελεί επιτυχία η εγκατάσταση του PET/CT εντός του χρονοδιαγράμματος και μάλιστα λίγες μέρες νωρίτερα από την 17η Αυγούστου -την ημερομηνία λήξης της συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας η οποία προμήθευσε το μηχάνημα. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση PET/CT στο Θεαγένειο αποτελούσε χρόνιο αίτημα.

Όπως ανέφερε η κ. Κουρτέλη, η αγορά του PET/CT κόστισε 2,98 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το PET/CT εγκαταστάθηκε σε ειδικό χώρο στο υπόγειο του Θεαγενείου δίπλα στα εργαστήρια και απομένει να ολοκληρωθούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες (όπως η εγκατάσταση κλιματιστικών) που καθυστέρησαν λόγω του capital control, για να μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στον προσεχή Οκτώβριο. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την πρόσληψη δύο πυρηνικών γιατρών, έστω και επικουρικών, για να μπορέσει να λειτουργήσει το PET/CT.

Στο Παπαγεωργίου αναμένεται να εγκατασταθεί το PET/CT τον προσεχή Οκτώβριο και να λειτουργήσει μέσα στο Νοέμβριο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του νοσοκομείου Βασίλης Παπάς. Παρ' ότι το PET/CT στο Παπαγεωργίου επρόκειτο να εγκατασταθεί πολύ νωρίτερα απ' ό,τι εκείνο του Θεαγενείου, η προμήθειά του καθυστέρησε γιατί τον περασμένο Μάιο κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρεία που είχε αναλάβει να προμηθεύσει το νοσοκομείο λόγω των συνεχών αναβολών της παράδοση του μηχανήματος. Το μηχάνημα έπρεπε να είχε παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2014, αλλά η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθώς λόγω περιορισμών που έθεσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σταμάτησε η παραγωγή του μηχανήματος, και ζήτησε παράταση μέχρι το 2016, η οποία δεν έγινε δεκτή. Έτσι, στις 13 Μαΐου προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός προκειμένου το μηχάνημα να εγκατασταθεί στο νοσοκομείο πριν το τέλος του χρόνου.