ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το λεξιλόγιο του παιδιού σε ηλικία 2 ετών προβλέπει τη μελλοντική του επιτυχία

Ακόμη και από τα πρώτα χρόνια της ζωής μπορούν οι γονείς να πάρουν τις πρώτες ενδείξεις για την εξέλιξη του παιδιού τους στο μέλλον.

Το λεξιλόγιο του παιδιού σε ηλικία 2 ετών προβλέπει τη μελλοντική του επιτυχία

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ευρύ, για τα δεδομένα της ηλικίας, λεξιλόγιο στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής δείχνει ότι το παιδί είναι καλύτερα προετοιμασμένο για τη μετάβαση στο νηπιαγωγείο και πως λειτουργεί καλύτερα σε αυτό το πρώιμο σχολικό πλαίσιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αντιπροσωπευτικό δείγμα 8.650 παιδιών και σε δεύτερη φάση παρατήρησαν ότι η συμπεριφορά του παιδιού στο νηπιαγωγείο αναλογούσε στις ακαδημαϊκές και κοινωνικές ευκαιρίες που θα εμφανίζονταν στο παιδί μεγαλώνοντας.

Όσο πιο ανεπτυγμένες φάνηκε να είναι οι δεξιότητες του παιδιού στην ανάγνωση και τα μαθηματικά κατά την εισαγωγή στο νηπιαγωγείο, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες το παιδί να πάει στο κολλέγιο, να αποκτήσει μελλοντικά δικό του σπίτι και να καταφέρει να διατηρεί σπίτι σε εύπορη γειτονιά.

Το λεξιλόγιο των παιδιών αξιολογήθηκε βάσει αναφορών των γονέων τους, ενώ οι νηπιαγωγοί ερωτήθηκαν για τη συμπεριφορά των παιδιών και πιθανές ενδείξεις άγχους που επεδείκνυαν.

Σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Child Development.