ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επανεμφάνιση ασθενειών λόγω μη εμβολιασμών – Διά νόμου υποχρεωτικά τα εμβόλια

Η παραπληροφόρηση και η κινδυνολογία γύρω από τους εμβολιασμούς έχουν καταστροφικές συνέπειες, όπως η επανεμφάνιση εξάρσεων νοσημάτων.

Επανεμφάνιση ασθενειών λόγω μη εμβολιασμών – Διά νόμου υποχρεωτικά τα εμβόλια

Πολλοί γονείς αποφασίζουν να μην κάνουν στα παιδιά τους τα εμβόλια που συνιστούν οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, προβάλλοντας ως επιχείρημα προσωπικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

Επιμένουν μάλιστα να δοθεί άδεια στα ανεμβολίαστα παιδιά να πάνε στο σχολείο.

Η Καλιφόρνια έγινε πρόσφατα η τρίτη αμερικανική πολιτεία που νομοθετεί την απαγόρευση εξαιρέσεως των εμβολιασμών για ατομικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Μόνο αν ένα παιδί πάσχει από ασθένεια που δεν επιτρέπει τον ασφαλή εμβολιασμό του, εξαιρείται. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να κάνουν μάθημα στο σπίτι.

Η ψήφιση αυτού του νόμου ήρθε σε συνέχεια μιας έξαρσης ιλαράς που άρχισε στην Ντίσνεϋλαντ στα τέλη Δεκεμβρίου και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου αρρώστησε 125 ανθρώπους, η συντριπτική πλειονότητα εκ των οποίων ήταν εντελώς ανεμβολίαστοι ή ελλιπώς εμβολιασμένοι.

Όσοι αρνούνται τους εμβολιασμούς, συνήθως το κάνουν εκ του ασφαλούς επειδή οι γύρω τους είναι εμβολιασμένοι και έτσι εμμέσως προστατεύουν και τα δικά τους παιδιά.

Για να υπάρχει, όμως, αυτού του είδους η προστασία απέναντι σε μεταδοτικά νοσήματα όπως η ιλαρά, απαιτείται ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της τάξεως του 95% έως 99%. Αν αυτό είναι μειωμένο, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ντίσνεϋλαντ, το επακόλουθο είναι αλλεπάλληλα κρούσματα.

Επιπλοκές από τον μη εμβολιασμό

Η ιλαρά προκαλείται από ιό που μεταδίδεται με τον αέρα και μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα, σπασμούς και θάνατο.
Σοβαρές επιπλοκές, όπως μολύνσεις των εξανθημάτων που προκαλεί, πνευμονία, σήψη (σηψαιμία) και εγκεφαλίτιδα, μπορεί να έχει και η ανεμοβλογιά, ενώ στις πιθανές επιπλοκές των «μαγουλάδων» (παρωτίτιδα) συμπεριλαμβάνονται μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και κώφωση.

Επιπλέον, το 20-50% των αγοριών που εκδηλώνουν παρωτίτιδα μετά την εφηβεία αναπτύσσουν φλεγμονή στους όρχεις που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Στην περίπτωση του κοκκύτη, τα μισά από τα παιδιά που μολύνει χρειάζονται νοσηλεία ενώ στις πιθανές επιπλοκές του συμπεριλαμβάνονται πνευμονία, σπασμοί και θάνατος.

Η ερυθρά συνήθως προκαλεί ήπια νόσο, αλλά στις εγκύους είναι επικίνδυνη διότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες που συμπεριλαμβάνουν κώφωση, προβλήματα οράσεως, καρδιολογικά νοσήματα και νοητική υστέρηση.

Διαβάστε επίσης:
Έντονη η ανησυχία του ΠΟΥ για τη «διστακτικότητα» απέναντι στα εμβόλια
ΠΟΥ: Η ανάπτυξη νέων εμβολίων μπορεί να παρατείνει την διάρκεια ζωής των αντιβιοτικών