ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: «Κόβονται» φάρμακα κατά του καρκίνου λόγω περικοπών στο NHS

Μια πληθώρα φαρμάκων κατά του καρκίνου δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα στους ασθενείς μέσω του βρετανικού NHS από τον προσεχή Νοέμβριο, εξαιτίας μεγάλων περικοπών του προϋπολογισμού, που καταδεικνύουν τις δύσκολες επιλογές που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας.

Βρετανία: «Κόβονται» φάρμακα κατά του καρκίνου λόγω περικοπών στο NHS

Ειδικότερα, περισσότερο από το ένα τρίτο των θεραπειών που διατίθενται σήμερα μέσω του Cancer Drugs Fund του NHS της Αγγλίας θα διαγραφούν από τη λίστα, μετά την τελευταία από μια σειρά κινήσεις για τον έλεγχο της εκτίναξης του κόστους των φαρμάκων καρκίνου.

Η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις του καρκίνου, καθώς 5.500 ασθενείς ετησίως θα δουν τις επιλογές θεραπείας τους να μειώνονται.

Η αυξανόμενη ζήτηση και οι τιμές έχουν ωθήσει τον προϋπολογισμό των φαρμάκων αυτών από £200 εκατ. το 2013 σε £ 410 εκατ. το τρέχον έτος και αυτό παρά την αύξηση των πόρων και τις προηγούμενες περικοπές στον αριθμό των διαθέσιμων φαρμάκων.

Οι 25 θεραπείες που προορίζονται να κοπούν από το Νοέμβριο περιλαμβάνουν σχετικά νέα φάρμακα, όπως το Kadcyla της Roche για τον καρκίνο του μαστού και το Abraxaneτης Celgene για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Η Alison Clough, ενεργώντας επικεφαλής του Συνδέσμου Βρετανικών Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, χαρακτήρισε «εξαιρετικά απογοητευτική» την απόφαση αυτή.