ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συγνώμη της Τερέζα Μέι για την ταλαιπωρία των Βρετανών ασθενών

Είναι γεγονός, ότι δεν υπάρχουν πολλοί Πρωθυπουργοί που ζητούν συγνώμη από τον λαό, όταν το σύστημα υγείας της χώρας που κυβερνούν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ιατρικά περιστατικά.

Η συγνώμη της Τερέζα Μέι για την ταλαιπωρία των Βρετανών ασθενών

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πάντως, δεν δίστασε να τσαλακώσει την εικόνα της και να ζητήσει συγγνώμη σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, οι ιατρικές επεμβάσεις των οποίων αναβλήθηκαν, ώστε να αποδεσμευτούν προσωπικό και κλίνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά. Και αυτό, διότι η επέλαση της γρίπης και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κρούσματα με αναπνευστικά νοσήματα, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον στα δημόσια νοσοκομεία.

Να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας συνέστησαν τα νοσοκομεία να αναβάλλουν έως τον επόμενο μήνα όλα τα μη επείγοντα ιατρικά ραντεβού και ιατρικές επεμβάσεις.

Εξ'άλλου σε επίσκεψή της σε ένα νοσοκομείο έξω από το Λονδίνο, η Μέι αναγνώρισε την αγανάκτηση των ασθενών, που είδαν τις επεμβάσεις τους να αναβάλλονται. «Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο, ξέρω ότι είναι εκνευριστικό, καταλαβαίνω ότι είναι απογοητευτικό για τους ανθρώπους και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε στο Sky News.

Το NHS, που παρέχει δωρεάν ιατρική φροντίδα για όλους και η χρηματοδότησή του αντιστοιχεί στο 1/3 των κυβερνητικών δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες, είναι κατά κανόνα ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους ψηφοφόρους σε περιόδους εκλογών και ένα από εκείνα που συχνά θεωρούνται ως αδύναμο σημείο του Συντηρητικού Κόμματος.

Κόμματα της αντιπολίτευσης τακτικά κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αποτυγχάνει να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις υπηρεσίες Υγείας. Οι σφιχτοί προϋπολογισμοί, η γήρανση του πληθυσμού και οι ολοένα περισσότερο σύνθετες ιατρικές ανάγκες, έχουν οδηγήσει πολλά νοσοκομεία να λειτουργούν υπό ασφυκτικές συνθήκες την περίοδο του χειμώνα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν για τουλάχιστον μία ώρα μέσα σε ασθενοφόρα σχεδόν διπλασιάστηκε σε περισσότερα από 4.700 περιστατικά κατά την εβδομάδα των Χριστουγέννων, σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας συνιστούν ότι τα μέλη των ασθενοφόρων θα πρέπει να παραδίδουν τους ασθενείς στο προσωπικό του νοσοκομείου εντός των 15 λεπτών έπειτα την άφιξή τους στο νοσοκομείο.

Ο μέσος όρος πληρότητας κλινών για την εβδομάδα των Χριστουγέννων ήταν 91,7%. Οι γιατροί τονίζουν ότι οτιδήποτε παράπανω από 85% είναι μη ασφαλές.

Ένας γιατρός με έδρα το Λονδίνο με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες που ασκεί «ιατρική σε πεδίο μάχης», ενώ ένας άλλος ζήτησε συγγνώμη για τις «τριτοκοσμικές καταστάσεις» που προκαλούνται από το συνωστισμό.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Έλληνες γιατροί από τους πλέον χρήσιμους στο Βρετανικό Σύστημα ΥγείαςΗ Βρετανία αναζητά Έλληνες γενικούς γιατρούς και πληρώνει αδρά